PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Cink, zaštitnik od infekcija i maligniteta

 

zinc-cink-117248-500x0U ljudskom organizmu ima svega tri grama cinka, ali ovaj mikroelement je jako važan za funkcionisanje našeg tela. Stručnjaci ističu da je cink toliko važan za zdravlje da čak i mali deficit može izazvati pravu katastrofu. Zbog toga je neophodno konstantno unošenje ovog minerala u organizam, pogotovo tokom zime, jer na sluzokoži grla i nosa stvara barijeru koja sprečava prodiranje virusa gripa u telo.
Cink poboljšava plodnost muškaraca
Ovaj dragoceni mineral je ključan za zdravlje testisa, za optimalan broj, oblik i pokretljivost spermatozoida. Takođe,cink štiti DNK u reproduktivnim ćelijama, sprečava njihovo oštećenje i povećava šanse za oplodnju. Kada sperma uđe u ženski reproduktivni trakt, cink se brzo razgrađuje i omogućava spermatozoidima da se brže kreću prema cilju, jajnoj ćeliji, te pomaže da se aktiviraju enzimi potrebni za proces oplodnje. Ovaj mineral je poznat i kao zaštitnik prostate. Jedan je od ključnih elemenata za lečenje njenog uvećanja, a dokazano smanjuje rizik od karcinoma ove žlezde.
Ključan za imunitet
Cink podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, kao i sazrevanje T-limfocita, neophodnih za odbranu organizma od patogena. Osim toga, sprečava upale i suzbija širenje virusa kijavice putem sluzokože na celo telo. Cink pomaže i u prevenciji infekcija, ali i da se brže i lakše izborite sa nastalim infekcijama, poput prehlade i gripa. Osobe koje pate od hroničnog nedostatka ovog minerala, sklonije su malignim bolestima, jer cink deluje i kao antioksidans (neutrališe dejstvo slobodnih radikala i sprečava pojavu raka). Cink podstiče i proizvodnju krvi, što je jako važno kod pacijenata obolelim od karcinoma koji su podvrgnuti radio i hemioterapiji. koje smanjuju nivo crvenih i belih krvnih ćelija. Imunitet osoba sa nedostatkom cinka je oslabljen, što predstavlja još jedan faktor rizika od nastanka malignih bolesti.
Moćni čistač mozga
Snažna antioksidativna svojstva cinka pomažu eliminisanju toksina i sprečavaju njihovo nagomilavanje u tkivima. Neurodegeneracija i Alchajmerova bolest su direktno povezane sa toksinima i teškim metalima u mozgu. Cink pomaže i u očuvanju moždane strukture i zdravlja centralnog nervnog sistema. Dokazano je i da pozitivno utiče na razvoj bebinog mozga, pa je važno da ga trudnice unose u organizam u dovoljnoj meri.Neke studije su potvrdile i značaj cinka u lečenju hiperaktivnosti i poremećeje pažnje kod dece.
Cink i endokrine žlezde
Cink ima bitnu ulogu u pravilnom funkcionisanju štitaste žlezde. Bez njega ova žlezda ne može da pretvori neaktivan hormon u aktivan oblik T3. Osobe kojima nedostaje cink će verovatno imati usporen rad štitaste žlezde.Takođe, cink je neophodan za stvaranje rezervi insulina jer pospešuje njegovo delovanje. Kompleks cink-insulin se nalazi u ćelijama pankreasa i kada u telu nema dovoljno ovog elementa, dolazi do poremećeje regulacije šećerne bolesti. Dijabetičarima je količina cinka u pankreasu dva puta manja od normale, i otežano je zarastanje rana kod ovih pacijenata.
Kako prepoznati nedostatak?
Ishrana savremenog čoveka se bazira na namirnicama koje nemaju dovoljno vitamina i minerala. Na deficit cinka treba posumljati u slučaju pojave belih fleka po noktima, čestim prehladama i infekcijama, krtosti kose, pojave peruti… Ako primetite da su vam oslabili čula ukusa i mirisa, gubite apetit i mršavite, imate proliv, oči vam se teško prilagođavaju na mrak, rane vam teško zarastaju, koža vam je iritirana, imate akne i dermatitis- su neki od signala da vašem telu nedostaje cinka. Manjak ovog minerala može izazvati i poremećaj rasta i razvoja, koncentracije i pamćenja, impotenciju i neplodnost. U ovim slučajevima proverite nivo cinka i pojačajte unos namirnica bogatih ovim mineralom.
Cink i vitamin C-moćan tandem
Kada se cink i vitamin C udruže, dobija se moćno oružje za borbu protiv infekcija, jer imunološki sistem postaje znatno snažniji i efikasniji. Ova kombinaciuja se preporučuje u zimskim mesecima, kao efikasna zaštita od prehlade i gripa, takođe se preporučuje nakon povreda, operacija, opekotina, jer pomaže da se sluznica, vezivno tkivo, koža i kosti što pre oporave. U sastavu svih ovih tkiva se nalazi kolagen, a upravo vitamin C i cink imaju presudnu ulogu u njegovoj sintezi.