PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi koji ukazuju na poremećaj hormonske ravnoteže

Hormoni u našem organizmu  funkcionišu po principu hemijskih glasnika. Od rođenja do smrti se dešavaju hormonske promene u našem telu. Pod njihovim uticajem dešavaju se promene koje utiču na:

 1. Reprodukciju
 2. Rast i razvoj
 3. Metabolizam
 4. Raspoloženje
 5. Seksualne funkcije

Disbalans hormona može da naruši zdravlje i važno je prepoznati simptome koji ukazuju na poremećaj hormonske ravnoteže.

 • Konstantan porast težine

Ukoliko stalno dobijate na težini uprkos dijetalnoj ishrani i adekvatnoj fizičkoj aktivnosti, treba posumnjati na hormonski disbalans. Može se raditi o maskiranoj insulinskoj rezistenciji. To možete korigovati tako što ćete uvesti male promene u ishrani i izbegavati rafinisani šećer, pšenična i bela brašna, konzervisanu hranu.

 • Nesanica

Problem sa uspavljivanjem i plitko spavanje mogu ukazati na hormonski disbalans. Pokušajte da uskladite dnevo-noćni ritam,da ustajete ranije, izbacite „popodnevno dremanje“ i uvek idete u krevet u isto vreme. Pored toga ubacite voće i povrće koji su bogat izvor antioksidanasa, u ishranu ubacite tzv. „mršava mesa“, posebno za večeru. U dnevni raspored ubacite i neku fizičku aktivnost od sat vremena, bilo da je to šetnja, brzo hodanje, trčanje, joga, pilates, šta god vama prija.

 • Hronični stres

Hronični stres iscrpljuje funkciju adrenalnih žlezdi što utiče i na balans ostalih hormona. Trudite se da izbegavate stresne situacije, da pronadjete neku zanimaciju koja vas relaksira. Zdrava ishrana i promena okruženja pomažu  redukciju stresa.

 • Znojenje

Noćno znojenje i naleti vrućine mogu ukazivati da poremećaj hormonske ravnoteže. Vodite beleške o dnevnim aktivnostima, šta jedete i pijete, kako se osećate i kakve emocije uzrokuju porast temperature.

 • Pojačana žudnja za hranom

Ukoliko unosite velike količine hrane ili želite da jedete dodatno i posle adekvatnog obroka, treba posumnjati na hormonski disbalans ili insulinsku rezistenciju. Eliminacijom rafinisanih šećera, mlečnih i pšeničnih proizvoda i alkohola možete pospešiti varenje i smanjiti žudnju za hranom.

 • Depresija

Osećaj depresivnosti i utučenosti takođe ukazuje na hormonski poremećaj. Ukoliko depresija nije klinički dokazana, verovatno se radi o tome da telu ne obezbeđujete adekvatne hranljive sastojke ili ga opterećujete nepotrebnim. Osluškujte svoje telo i pratite šta vam ono govori, kako se osećate i koliko snage imate nakon svakog obroka.

 • Umor
 • Smanjen libido

Ovo je jedan od prvih vidljivih znakova hormoskog disbalansa. Dešava se kao posledica nedovoljnog spavanja i poremećaja polnih hormona.

 • Problemi sa varenjem

Usporeno varenje hrane i želudačne smetnje su simptomi poremećaja hormonskog balansa koji se mogu popraviti korigovanjem ishrane.

Za regulisanje hormonske ravnoteže preporučujemo preparat Primed 10 na bazi meda, polena, propolisa i matičnog mleča. Mnogi naučnici proglašavaju matični mleč za eliksir života. Matični mleč sadrži esencijalne hranljive sastojke neophodne za održavanje dobrog zdravlja. Sadrži sve vitamine B-komleksa, vitamine A, C, D i E, sve aminokiseline, proteine i minerale, uz čiju pomoć nadoknađuje nutrijente koji su neophodni za pravilno funkcionisanje metabolizma. Matični mleč se preporučuje za :

Povećanje plodnosti kod oba pola

Poboljšavanje rada moždanih ćelija

Podsticanje funkcije endokrinih žlezda

Suzbijanje hormonskih poremećaja

Jačanje koncentracije i poboljšavanje pamćenja

PRIMED 10 FORTE PLUS: kao eliksir života se preporučuje osobama koje imaju problema sa sterilitetom kao i osobama koje imaju povećanu fizičku i mentalnu aktivnost. Pomaže organizmu da se izbori sa stresom i odupre virusnim infekcijama. Podstiče finkciju endokrinih žlezda, poboljšava rad moždanih ćelija. Jača koncentraciju i poboljšava pamćenje. Preporučuje se kod uvećane prostate, hormonskih poremećaja, anemije, slabosti, raznih srčanih oboljenja, preranog starenja. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Dodavanjem matičnog mleča ishrani obezbedićete svom organizmu dodatnu energiju, podsticaj imunitetu i bolje fizičko i mentalno zdravlje . U PRIMED 10 FORTE PLUS se nalazi optimalna količina matičnog mleča za dnevne potrebe zdrave osobe ili osobe sa manjim zdravstvenim problemima ukoliko ta osoba konzumira samo jednu kašičicu dnevno. Za osobe sa ozbiljnijim zdravstvenim problemima preporučuje se dve do tri kašičice dnevno PRIMED 10 preparata.

 Primed 10 forte plus