PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi i znaci proširenih vena mogu biti različito izraženi

Bolesti vena ubrajaju se u najčešća oboljenja modernog doba. Proširene ili varikozne vene dovode do otežanog vraćanja venske krvi u duboke vene, venske staze i povećanja venskog pritiska u koži i potkožnom tkivu, što je praćeno pojavom karakterističnih simptoma i znakova hronične venske insuficijencije.

Simptomi i znaci narušene venske cirkulacije nisu životno ugrožavajući, ali mogu da se progresivno pogoršavaju.

U početku su obično prisutni samo subjektivni simptomi, osećaj napetosti i težine u nogama. Vremenom, sa napredovanjem problema javljaju se i drugi simptomi i vidljivi znaci narušene cirkulacije.

Simptomi i znaci koji obično prate problem sa proširenim venama

Osećaj težine i napetosti u nogama

Ovi simptomi su posebno izraženi u večernjim časovima, nakon dnevnih aktivnosti i dužeg stajanja. Nakon odmora ili držanja ekstremiteta u podignutom položaju se uglavnom potpuno povlače.

Svrab kože

Svrab kože oko skočnih zglobova obično se javlja kod izraženijih i duže prisutnih varikoziteta kod kojih je došlo i do promena kvaliteta kože.

Grčevi

Grčevi u mišićima potkolenica i duž nogu se često javljaju nakon dužeg stajanja. Učestala pojava bolnih grčeva u toku noći može da remeti normalan period odmora i sna, što predstavlja dodatno opterećenje osobama sa narušenom venskom cirkulacijom.

Otoci

Otoci se obično prvo javljaju na stopalima, a kasnije mogu biti prisutni i na potkolenicama. Najizraženiji su u popodnevnim ili večernjim satima, a povlače se nakon odmora u ležećem položaju.

Vidljiva proširenja vena

Proširenje vena može biti različito izraženo. Krvni sudovi su vijugavi, nekada tamnije prebojeni, obično kod uznapredovalog proširenja. Ukoliko dođe do pojave komplikacija u vidu upale i tromboze, javlja se i lokalno povećanje temperature u predelu problematičnih krvnih sudova.

Prošireni i ispucali kapilari

Prošireni i ispucali kapilari na nogama su najblaži stepen hronične venske bolesti. Manifestuju se kao sitne vene koje se provide kroz kožu i uglavnom predstavljaju samo estetski problem. Ukoliko su izraženiji i brojni, mogu da budu praćeni prisustvom svraba, osećajem žarenja, pečenja ili otocima oko skočnih zglobova.

Promena kvaliteta kože

Uznapredovali stadijum venske insuficijencije može da prati promena izgleda i kvaliteta kože. Koža postaje istanjena, očvrsla, tamnije prebojena. Nekada dolazi i do pojave takozvanog venskog ekcema koji je praćen perutanjem, svrabom, crvenilom i oštećenjem kože.

Pojava ranica na koži

Usled promene kvaliteta kože lako dolazi do oštećenja i pojave površnih ranica na koži.

Kod hronične venske insuficijencije može doći do pojave venskog ulkusa, rane koja teško zarasta. Venski ulkus nastaje usled ponavljanog pritiska na deo ekstremiteta sa hronično narušenom venskom cirkulacijom, obično u okolini skočnog zgloba. Kada jednom nastane, uglavnom se teško uklanja, pa je posebno važna prevencija nastanka ove retke, ali vrlo neprijatne komplikacije.

 

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE

Kada se preporučuje VENEKS?

Preparat se preporučuje za ublažavanje tegoba kod narušene venske cirkulacije: slaba periferna mikrocirkulacija; proširene vene; oštećeni i ispucali kapilari; sindrom teških, otečenih i umornih nogu; hematomi i otoci uzrokovani mehaničkim povredama.