PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Biljke za bolje varenje.

Najčešći uzrok loše probave je neadekvatna ishrana, nedovoljno fizičke aktivnosti i konstantna izloženost stresu. Treba znati da uzrok mogu da budu i neke bolesti i određeni lekovi.
Simptomi lošeg varenja
Loše varenje ( dispepsija) je praćeno neprijatnim bolom u gornjem delu stomaka. Osim bola u stomaku, dispepsija je najčešće praćena i drugim simptomima, kao što su: nadimanje u stomaku, rana sitost, gorušica, mučnina i povraćanje, podrigivanje. Ovi simptomi su obično bezazleni i predstavljaju na neki način opomenu da se promeni ishrana i stil života. Ipak nekada se iza ovih simptoma kriju ozbiljni zdravstveni problemi. Samomedikacija, odnosno samolečenje je poželjno u slučajevima blago izraženih simptoma i ukoliko smo svesni da smo sami „doprineli“ akutnom ( trenutnom) bolu. Ako neprijatni simptomi traju dugo ili su izuzetno jakog intenziteta neophodno je obratiti se za pomoć lekaru gastroenterologu koji će sprovesti neophodne analize i dijagnostifikovati problem. Kada se uspostavi prava dijagnoza problem je lakše i rešiti.
Gorke supstance u biljkama pospešuju varenje ipomažu kod bolova u gornjem delu stomaka, nadutosti, gorušice, mučnine i zatvora. Stimulišu lučenje sokova za varenje i štite jetru. Mnoge biljke su od izuzetne pomoći kada stomak „stane“.
Artičoka (Cynara scolymus) se koristi kod oboljenja jetre, stimuliše stvaranje i lučenje žuči, a samim tim i pospešuje varenje i smanjuje nadutost i mučninu. Smanjuje holesterol i trigliceride u krvi. Pored toga veoma je i ukusna. Sadrži karakterističnu aromatičnu i gorku supstancu cinarin. Bogata je vlaknima, kalijumom i magnezijumom.
Gorka ognjica (Iberis amara) je biljka kojoj preti izumiranje. Izrazito je gorkog ukusa, koristi se da reguliše pokretljivost želuca i creva. Smanjuje preterano stvaranje želudačne kiseline i olakšava probavu.
Hajdučka trava (Achillea millefolium) ili stolisnik se prvenstveno koristi kod krvarenja i za zarastanje rana. Olakšava varenje, stimuliše apetit i ublažave bolove i grčeve u stomaku, pomaže kod menstrualnih tegoba. Jedna je od najpoznatijih lekovitih biljaka koje se od davnina koriste u lečenju mnogih tegoba i bolesti.Sadrži gorku materiju ahilein.
Anđelika (Angelica archangelica) se zbog aromatičnog ukusa korena koristi kao hrana, začin i lek. Koren je najlekovitiji deo biljke, dobar za varenje jer ima gorak ukus, koji sa eteričnim uljima stimuliše probavni sistem i podstiče apetit. Preporučuje se i za oporavak od anoreksije i malaksalosti. Ublažava grčeve, pa se koristi i kod menstrualnih tegoba.
Hrana koja prija stomaku
Jogurt, kiselo mleko, kefir,kiseli kupus, đumbir,riba ( hrana bogata omega-3 kiselinama deluje anti-inflamatorno, tj. protiv zapaljenja) bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku. Čajevi od nane, matičnjaka, hajdučke trave, kamilice takođe olakšavaju varenje. Izbegavajte prejedanje, slatkiše, masnu, tešku hranu prepunu aditiva, a bez biljnih vlakana i žvaćite polako jer i progutani vazduh izaziva gasove i dovodi do podrigivanja. Unosite dosta tečnosti ( dan započnite čašom mlake vode sa limunom), ali izbegavajte gazirana pića i sokove pune šećera i ne pijte na slamčicu. Pušenje i žvakanje žvaka mogu dovesti do gutanja većih količina vazduha.Nakon obilnog obroka žvaćite kim, anis ili komorač. Ukoliko često imate problema sa nadimanjem i gasovima izbegavajte grašak, kupus, karfiol, prokelj, brokoli i šparglu, kao i cela zrna nekih žitarica jer sadrže ugljeni hidrat melitrozu koja se teže vari i može da dovede do povećane produkcije gasova. Pasulj, boranija, druge mahunarke i većina voća takođe izazivaju gasove. Skrob, testenina, kukuruz i pšenični proizvodi se loše vare. Ukoliko vam ne prija mleko, pijte fermentisane mlečne napitke. Pektin iz jabuka i beta glukani iz mekinja nesvareni dospevaju do debelog creva i postaju hrana bakterijama i tako mogu biti umereni izazivači gasova. Spisak je dugačak i ne znači da ovu hranu treba potpuno da izbacite iz jelovnika već da ograničite unos.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PRIMED 14 COPRINUS je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus. Ne sadrži veštačke boje, konzervanse i druge aditive.

Pre upotrebe detaljno pročitati uputstvo.
PRIMED 14 COPRINUS se preporučuje kod:
opstipacije (zatvora) i problema sa varenjem
spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida