PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Saveti za ublažavanje simptoma hemoroida

Simptomi proširenih hemoroida, iako nisu životno ugrožavajući, mogu u značajnoj meri da budu opterećujući i da remete normalno funkcionisanje i obavljanje uobičajenih aktivnosti.

Nakon pregleda, lekar postavlja dijagnozu i u zavisnosti od stadijuma razvoja hemoroida određuje tretman. Kod uznapredovalog stadijuma, sa hemoroidima koji se ne vraćaju spontano u prvobitni položaj i koji su praćeni izraženim znacima upale i učestalim krvarenjem, obično se preporučuje hirurška intervencija.

Kod blažih stadijuma razvoja hemoroida, lekar može da preporuči upotrebu preparata sa lokalnim delovanjem, uz odgovarajući higijensko dijetetski režim. Nekada se preporučuje i oralno uzimanje preparata koji povoljno deluju na cirkulaciju, s obzirom na to da su hemoroidi deo venskog sistema.

Preporuke u kućnim uslovima

Kako na pojavu simptoma hemoroida i njihovo povlačenje može da utiče veliki broj faktora, obično se jednostavnim savetima u kućnim uslovima može dosta doprineti ukupnom olakšanju i ublažavanju problema.

Tople kupke- Sedenje u toploj vodi u trajanju od 15 minuta može da pomogne. Voda treba da bude mlaka, nikako vrela, zato što toplota povećava protok krvi i samim tim može pogoršati simptome.

Vlažne maramice- Kod izraženih simptoma hemoroida, preporučuje se brisanje vlažnim maramicama na bazi blagih sredstava za higijenu, ili običnog toalet papira nakvašenog vodom, kako bi se smanjila mehanička iritacija u toku brisanja.

Hladne obloge- Kod upaljenih i otečenih hemoroida mogu da budu od pomoći hladne obloge koje smanjuju osetljivost, bol i otok.

Veš i odeća- Preporučuje se nošenje šire odeće i veša od prirodnih materijala (pamuk) koje ne pritiska ili iritira osetljivu regiju.

Odgovarajuća ishrana- Kod problema sa hemoroidima savetuje se da se ishrana obogati svežim povrćem, voćem, žitarica (celog zrna) i dr. Ove namirnice sadrže biljna vlakna koja pomažu u regulisanju probave i olakšanju tegoba kod hemoroida.

Povećajte unos vode- Odgovarajući unos vode, pored izbora namirnica, takođe može da doprinese regulisanju probave i smanjenja pritiska koji nastaje eliminacijom tvrde stolice.

Preparati za lokalno nanošenje- Veliki broj dostupnih preparata u obliku masti, gelova, kremova, melema, supozitorija može da ima povoljno dejstvo na povlačenje simptoma hemoroida.

Od preparata na bazi biljnih sastojaka, naša preporuka je HEMOREKS, melem protiv hemoroida.

HEMOREKS sadrži 10 biljnih sastojaka i povoljno deluje na povlačenje svih simptoma koji prate proširene i upaljene hemoroide.

Više informacija i poručivanje: HEMOREKS