PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Saveti za uspešno lečenje kandidijaze

Gljivica Candida albicans je mikroorganizam koji normalno živi u našem organizmu, u malom broju je bezopasan i pod kontrolom je naših saprofitnih bakterija i imunog sistema. Ukoliko je normalna bakterijska flora uništena antibioticima ili dođe do pada imunog sistema, gljivica kreće da buja nekontrolisano i stvara simptome.

Bujanjem gljivice u crevima, u nekim slučajevima, dolazi do njihove penetracije kroz zid creva i apsorbcije partikula koje u organizmu pokreću imunu reakciju usled koje nastaju različiti simptomi. To se ispoljava u vidu mučnine, glavobolje, bolova u mišićima, poremećaj raspoloženja, oslabljenje memorije i koncentracije i pojačana potreba za slatkom hranom.

Razmnožavanje kandide pospešuju:

Povećana konzumacija šećera

Stres

Antibiotici

Oralna hormonska kontraceptivna terapija

Prirodni tretman za kandidu

Terapeuti alternativne medicine za lečenje kandidijaze preporučuju kombinaciju suplemenata i specijalne ishrane. Suplementi se postepeno uvode da bi se izbeglo naglo pogoršanje stanja i pojačanje simptoma. To može nastati usled naglog oslobađanja fragmenata i toksina koji se oslobađaju kada gljivica propada i te supstance aktiviraju imuni sistem i antitela. Kandida ima 79 materija koje oslobađa u krvotok:

Acetaldehid – neurotoksin koji izaziva mučninu i utiče na mentalne aktivnosti

Etanol – opterećuje jetru

Urična kiselina – uzrokije bolove u zglobovima

Ovo su tri najbitnija elementa u tretmanu kandide

PROBIOTICI

Lactobacillus acidophilus je bakterija koja živi u našem digestivnom traktu. Ona stvara kiselu sredinu koja ometa rast kandide i proizvodi  hidrogen peroksid koji direktno ubija ovu gljivicu.

PRIRODNA ANTIGLJIVIČNA SREDSTVA – u prednosti su jer imaju manji broj neželjenih efekata od farmaceutskih antigljivičnih lekova.

Origano ulje i ulje peperminta  sprečavaju dalji rast i razmnožavanje kandide. Preporučuje se njihova kombinacija sa suplementima na bazi belog luka.

Preporučuje se još i konzumacija kaprilne kiseline iz kokosovog ulja i oleinske kiseline iz maslinovog ulja.

ISHRANA

Ishrana je bitna stavka u lečenju kandidijaze. Zavisno od dužine trajanja bolesti i izraženosti simptoma, poboljšanja se mogu očekvati već nakon 2-4 nedelja od početka terapije i dijete, ili nakon nekoliko meseci u nekim slučajevima. Kad simptomi nestanu i kliničke analize pokažu poboljšanje treba postepeno uvoditi namirnice koje su zabranjene tokom tretmana.

Saveti za ishranu

Povećati unos:

Povrća bez skroba (brokoli, spanać, luk, patlidžan)

Jogurt sa probiotskim kulturama

Neobrađeno meso

Žitarice bez glutena (smeđi pirinač, kinoa)

Dijetna vlakna  – 2 puta dnevno pomešati kašičicu ili kašiku dijetnih vlakana iz semena lana ili mekinja u čašu vode i popiti na prazan stomak

 

Namirnice koje treba izbegavati:

Rafinisane ugljene hidrate (beli hleb, šećer, testinina)

Namirnice sa dodatkom šećera (sokovi i gazirana pića)

Alkohol

Skrobno povrće ( krompir, šargarepa)

Obrađeno meso (dimljeno meso, suhomesnati proizvodi, slanina)