PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Reagujte na vreme i zaštitite vaše kosti.

Osteoporoza je tiha, progresivna bolest koja dovodi do smanjenja koštane mase. Kosti gube čvrstinu, postaju krte i lako se lome. Nažalost, da bolujemo od osteoporoze uglavnom spoznamo kada je već kasno, tj. kada se prelom već desi. Zbog toga se za osteoporozu često kaže da je ”tiha bolest”.
Prvi prelom povećava rizik za nastanak drugog.
Istraživanja pokazuju da kod osoba koje su već imale jedan, postoji 86% veći rizik za nastanak novog preloma. Najčešće su pogođeni kuk, kičma i ručni zglob. Rizik od preloma raste sa godinama, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Od naročitog značaja su prelomi kičmenih pršljenova i kuka. Prelomi kičmenih pršljenova mogu za posledicu imati smanjenje telesne visine, intenzivan bol u leđima i deformitet kičme. Prelomi kuka u najvećem broju slučajeva zahtevaju hirurško lečenje i često rezultuju gubitkom samostalnosti, a u velikom procentu imaju i smrtni ishod. Dobra vest je da se može preduzeti mnogo kako bi se osteoporoza sprečila i njene posledice smanjile.
Faktori rizika za nastanak osteoporoze
Postoje faktori rizika koji se ne mogu ukloniti. U njih se npr. ubrajaju starosna dob, ženski pol, prelom kuka kod jednog od roditelja, rana menopauza, dugotrajno lečenje kortikosteroidima, prethodni prelom, reumatoidni artritis i dr. Postojanje faktora rizika ne znači da neko ima osteoporozu. Međutim, svest o postojanju faktora rizika omogućava da se preduzmu mere za smanjenje gubitka koštane gustine.
Mere prevencije osteoporoze
Osnovne mere podrazumevaju vežbe sa opterećenjem, izbegavanje pušenja i prekomernog unosa alkohola. Dodatno, važno je kroz ishranu unositi dovoljnu količinu kalcijuma. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu. Takođe, neophodno je ishranom unostiti dovoljne količine vitamina D i K2. U nedostatku ovih vitamina kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što su zglobovi. Posledice su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.
Prelomi često označavaju početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Nikako nije poželjno ignorisati problem osteoporoze. Reagujte na vreme i zaštitite vaše kosti.
Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume i lekovitih gljiva reiši i šitake.
PRIMED 3 KREĆI SE LAKO se preporučuje kod:
osteopenije
osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom
KAKO DELUJE PRIMED 3 KREĆI SE LAKO
Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.