PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Problem o kome se ne priča – inkontinencija kod žena

inkontinencija

Stres inkontinencija i osetljiva bešika ili oba istovremeno su izuzetno uobičajena stanja,ali niko ne želi da razgovara o njima. U prošlosti, tradicionalna medicina je pripisivala inkontinenciju kao primarno muški problem. Ali pokazalo se da skoro sve žene u nekom trenutku života pate od nekog oblika urinarne inkontinencije. Kontrola uriniranja može sa godinama da se pogoršava od umerene inkontinencije ( ili ne postojeće ) do teške inkontinencije sa početkom menopauze, posebno kod žena koje nikada nisu rađale.

Krajnje je vreme da se priča o urinarnoj inkontinenciji! Žene uglavnom pate u tišini, ali to nije dobro za  zdravlje. U stvari, žene retko pominju urinarnu inkontinenciju na svojim lekarskim kontrolama. Inkontinencija se ne može u potpunosti izbeći kako žene postaju starije, ali se svakako može tretirati i postoje veoma efikasne alternativne metode.

Šta je urinarna inkontinencija?

Urgentni nagon za mokrenjem i često mokrenje su oblici urinarne inkontinencije, koja se obično definiše kao nedostatak kontrole bešike. Iako postoje mnogi razlozi, najosnovniji je postepeno slabljenje karličnih nerava, organa i glatkih mišića koji treba zajedno da kontrolišu mokrenje .

Mokraćna bešika skladišti mokraću dospelu iz bubrega. Kada se napuni, karlični nervi šalju signal mozgu kada postajete svesni da je treba isprazniti. Mišići karlice, posebno sfinkter uretre, stisnuti su i drže mokraću u bešici dok ne dođete do kupatila, kada vaš mozak šalje signal sfinkteru i mišićima karlice da se opuste da bi se bešika ispraznila.

Funkcionisanje mišića karlice nije još uvek u potpunosti razjašnjeno u savremenoj medicini. Poznato je da je to složen i neverovatan raspored desetina mišića koji drže sve strukture unutra i omogućavaju istiskivanje po potrebi. Naravno karlično dno kod žena je mnogo složenije, jer žene nose plod u trudnoći.

Ali mnogo možete promeniti tokom života. Na mišiče karličnog dna utiču sa starost, trudnoća, gravitacija i traume. Mišići gube elastičnost zbog neaktivnosti lii gubitka estrogena. Ožiljci od operacije, povrede ili infekcije mogu da poremete prirodni raspored organa unutar karlice .

Tretman urinarne inkontinencije – šta može pomoći

Posetite Vašeg lekara. Ako primećujete bilo kakvo curenje urina ili povećanu učestalost mokrenja, prvi korak je da se to proveri od strane Vašeg lekara. Dalje se možete konsultovati sa ginekologom ili urologom.

Vežbe za karlično dno. Kod žena koje u čučnju da rade svoj posao, postoji mnogo manja učestalost inkontinencije. Većina žena ne aktivira mišiće karličnog dna, ali postoje Kegel vežbe koje je preporučljivo raditi. Možete ih raditi bilo gde i bilo kada.

kegel vezbe

Pilates i joga se posebno preporučuju za jačanje mišića karličnog dna.

Akupunktura je još jedna metoda koji je pruža pomoć u eliminaciji pojedinih tegoba kod žena. Povećava tonus mišića i poveća protok krvi u bešici. Može i da poveća imuni sistem, smiri upalu i povrati ravnotežu hormona.

Fizikalna terapija karlice je ponekad efikasna u teškim slučajevima.

Ishrana je od vitalnog značaja za vraćanje u ravnotežu endokrinog i imunog sistema, što je zauzvrat važno za održavanje tonusa mišića i sprečavanje infekcijea.

Alergije mogu pogoršati osetljivost bešike, pa se preporučuje praćenje stanja i upoređivanje sa i bez uticaja alergena.

Pijte puno vode i biljnih čajeva. Redovno ispiranje urinarng trakta će pomoći evakuaciju bakterija. Sok od brusnice i ekstrakti mogu sprečiti infekciju urinarnog trakta promenom pH bešike.

Hirurške metode

Emocionalna stabilnost. Razumevanje naših skrivenih strahova i besa može biti moćan lek u tretmanu inkontinencije. Mozak i bešika su blisko povezani i ima smisla pristupiti rešavanju inkontinencije na oba fronta.

PRIMED 9 se uspešno koristi u prevenciji i lečenju urinarnih infekcija, za jačanje imuniteta urinarnog sistema, za očuvanje reproduktivnog zdravlja i kao pomoćno sredstvo kod bolesti reproduktivnog sistema. Sadrži antioksidanse koji pozitivno utiču na funkciju imunološkog sistema i celog organizma. Primed 9 je prirodan antibiotik koji uništava štetne bakterije i gljivice u telu. Bioflavonoidi imaju posebno antibakterijsko delovanje, isto tako lekovite biljke u kombinaciji sa brusnicom mogu sprečiti pojavu infekcije urinarnog trakta (E. Colli bakteriju).

Primed 9 brusnica