PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene, veliki problem!

Bol u nogama može biti simptom ozbiljnih poremećaja. Bolje je hodati ili trčati nego stajati u mestu! Strucnjaci kažu da nije dobro ni dugo sedenje s prekrštenim nogama, već treba često ležati i noge držati podignute. I sve to zbog vena. Proširene vene cešće se javljaju kod žena nego kod muškaraca. Oko 50 odsto žena izmedju 40 i 50 godina i gotovo 75 odsto izmedju 60 i 70 godina boluje od proširenih vena. Pacijenti se obično žale na bol i težinu u nogama prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Oticanje nogu, grcevi u mišicima, brzo zamaranje nogu prilikom hoda takodje su simptomi koji često muče osobe sa ovim problemom. Javlja se svrab i peckanje kože, a u poodmaklom stadijumu stvaraju se i ranice koje ne zarastaju.
Prevencija nastanka proširenih vena
Najvažnije je delovati na faktore koji dovode do pojave bolesti. Ukoliko je moguće, potrebno je korigovati težinu, izbegavati duže stajanje u mestu ili sedenje sa prekrštenim nogama. Kad god je moguće, potrebno je podici noge iznad nivoa srca. Odeća i obuća treba da budu udobne i da ne stežu preterano. Treba izbegavati sunčanje nogu, a dobro je tuširati ih hladnom vodom ili kupanje završavati laganom masažom nogu, pokretima na gore. Proširene vene nekada imaju izgled plavih ili ljubičastih venskih spletova okruženih crvenim kapilarima ispod površine kože. Vidljive su golim okom, osim kada se radi o dubljim venama, a tada je koža tamnije obojena. Mogu se javiti na bilo kojem delu tela, ali najcešće na nogama.
Dijagnoza proširenih vena.
Dijagnoza se postavlja kliničkim pregledom. Obe noge moraju pažljivo da se pregledaju. Dopunska dijagnostička procedura je ultrazvučni pregled. U slučajevima kada proširene vene nisu samo kozmetički problem već kada su tegobe izražene i postoji opasnost od formiranja ranica, pristupa se i hirurškom lečenju (isecanje i vadjenje proširenih venskih segmenata). Alternativno, u nekim centrima se u površine vene ubrizgavaju posebne hemijske materije koje dovode do njihovog slepljivanja i zatvaranja.
Najopasnija komplikacija proširenih vena.
Vaskularni hirurg treba da proceni koji je nacin lecenja najpogodniji za proširene vene. Proširene vene nekada mogu da se iskomplikuju u trombozu. Tada u venama dolazi do formiranja krvnih ugrušaka. Tromb može da se otkine i da ga krv odnese u pluca. Tada se javlja plucna embolija, koja može biti i smrtonosna. Tromboza je često pracena povišenom temperaturom, jezom, drhtavicom i opštom malaksalošcu.
VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu! Ekstrakt divljeg kestena (Aesculus Hippocastanum) zbog visokog sadržaja escina, saponina i drugih supstanci deluje povoljno na integritet krvnih sudova. Poboljšava mikrocirkulaciju i ima protivupalna svojstva. Ekstrakt heljde (Fagopyrum Esculentum) zbog visokog udela flavonida, posebno rutina, povoljno utiče na simptome varikoznih vena. Poboljšava venski tonus i deluje antiedemozno. Povećava otpornost kapilara i smanjuje njihovu propustljivost.
Etarsko ulje mente (Mentha Piperita) ostvaruje efekat hlađenja i ima umirujuće dejstvo na oštećenu kožu. Smiruje bolne senzacije i deluje kao prirodni analgetik i anestetik.