PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako hormonska neravnoteža utiče na naš organizam?

Ukoliko se konstantno osećate “naduto”, imate česte promene raspoloženja, ili se jednostavno osećate kao da “niste svoji”, jedan od mogućih razloga je neravnoteža hormona.

Hormoni su materije koje imaju ulogu da regulišu različite fiziološke procese u organizmu. Normalno, nivo razičitih hormona može da varira u zavisnosti od stanja organizma, uzrasta, a kod žena postoje i fiziološke varijacije u zavisnosti od faze menstrualnog ciklusa. Takođe, na ravnotežu hormona utiču i različiti lekovi i zdravstveni problemi.

Koji su najčešći problemi koji mogu da budu u vezi sa hormonskim disbalansom?

Neredovni menstrualni ciklusi

Uobičajeno, kod žena ciklusi traju 21 do 35 dana (idealno 28 dana). Ukoliko ciklusi traju neuobičajeno duže ili kraće, ili ukoliko se desi izostanak jednog ili više menstualnog krvarenja, trebalo bi da se ispita hormonski status. U ovakvoj situaciji postoji mogućnost neravnoteže ženskih polnih hormona. Neredovni ciklusi mogu da budu posledica PCOS (sindrom policističnih jajnika).

Problemi sa spavanjem

Ukoliko imate nesanicu ili narušen kvalitet sna zbog kog ustajete umorni, razlog može da bude disbalans hormona.

Uporne akne na koži

Pojava nekoliko bubuljica pred ciklus se smatra normalnom. Međutim, ukoliko su akne uporne, ukoliko se stalno pojavljuju nove a stare sporo nestaju, uprkos odgovarajućim preduzetim merama u higijeni kože, postoji mogućnost da je u osnovi problema hormonska neravnoteža.

Fenomen “Magla u glavi”

Nije jasno definicano na koji način hormoni utiču na nervni sistem, ali se pretpostavlja da estrogen može da utiče na funkciju nekih neurotransmitera. U prilog tome govori činjenica da su problemi u održavanju pažnje i pamćenja čest pratilac perimenopauzalnog perioda. Pored toga, ovi problemi mogu da postoje i kod poremećaja funkcije štitaste žlezde.

Problemi sa stomakom

Estrogen i progesteron mogu da deluju i na funkcionisanje digestivnog sistema. Tako, često se dešava da u periodu pre početka menstrualnog ciklusa postoji promena u pražnjenju, nadutost ili mučnina. Uglavnom, nakon početka ciklusa, ove promene se smiruju.

Stalan osećaj umora

Uzrok hroničnog umora može da bude hormonski disbalans, a kao najčešći poremećaji, navode se disbalans polnih hormona i poremećaj funkcije štitaste žlezde.

Poremećaj raspoloženja i depresija

Neretko, kod osoba kojima je dijagnostikovana depresija, vremenom se otkrije i poremećaj funkcije štitaste žlezde u smislu smanjenja njene funkcije. Takođe, već smo pomenuli da i polni hormoni mogu da deluju na funkciju neurotransmitera, što opet, može da utiče na promene raspoloženja.

Poremećaj apetita i gojaznost

Estrogen može da utiče na pojačanje apetita i povećanje potrebe za unosom veće količine hrane praćene povećanjem telesne mase. Estrogen može da utiče i na nivo leptina, hormona koji je važan posrednik u regulaciji unosa hrane.

Glavobolja

Glavobolja je čest pratilac različitih poremećaja. Među hormonskim poremećajima kod žena, obično se javlja kod neravnoteže estrogena.

Suvoća vagine

Ovaj simptom je čest pratilac menopauze i jedan od očiglednih pokazatelja koliko promene u količini raspoloživih polnih hormona direktno utiču na funkciju ženskih polnih organa.

Gubitak seksualne želje

Na ispoljavanje seksualne želje utiče, između ostalog, nivo hormona. Testosteron koji se prvenstveno pominje kao muški polni hormon, ali i kod žena ima veoma veliki značaj za postizanje seksualne želje. Ukoliko je nivo testosterona nizak, to može da dovede do smanjenja ispoljavanja seksualne želje.

Promene na dojkama

Promene na dojkama tipa cističnih formacija mogu da budu posledica neravnoteže polnih hormona. Uobičajeno je da tkivo dojke reaguje na hormonske promene u toku menstrualnog ciklusa. Ove promene su ciklične, a ukoliko postoje nezavisno od faze ciklusa, trebalo bi da se istraži mogući uzrok.