PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Nadutost može biti uzrok neprijatnih simptoma

Normalno, svakog dana nastaje određena količina gasova u crevima. Ovi gasovi nastaju u toku fiziološkog procesa varenja hrane, a koja količina gasova će da se stvori zavisi u značajnoj meri i od vrste hrane koja se unosi. Pored gasova koji nastaju u toku varenja, značajna količina vazduha se može uneti i u toku zvakanja hrane.

Ukoliko je onemogućeno normalno “pražnjenje” gasova, može doći do pojave neprijatnih simptoma. Uobičajeni simptomi su bol, nelagodnost, osećaj prepunjenosti u stomaku, posebno u gornjem delu stomaka. Nekada, sve ovo može da bude praćeno neprijatnim grčevima u stomaku.

Kako smanjiti pojavu gasova?

 • Sporije jedite
  Iako je nemoguće da se potpuno spreči pojava gasova, može da se smanji prekomerno nakupljanje u crevima. Sporijim žvakanjem zavorenih usta smanjuje se količina gasova koja se proguta u toku obroka. Pored toga, značajna količina vazduha se unosi i žvakanjem žvakaće gume, ispijanjem napitaka na slamčicu, ili pušenjem cigareta.
 • Neka hrana povećava stvaranje gasova
  Neke od namirnica su dobro poznate po tome da izazivaju značajno stvaranje gasova u crevima (pasulj, brokoli, kupus, luk). Pored ovih uobičajenih namirnica, kod nekih osoba, problem mogu da izazovu i jabuke, breskve, kruške, mleko i mlečni proizvodi.
 • Pazite šta pijete
  Gazirani napici i pivo takođe mogu da povećaju količinu gasova, kao i mleko, sok od jabuke i kruške. Ukoliko ste primetili da se gasovi pogoršavaju sa upotrebom ovih napitaka, poželjno je da smanjite, ili postepeno prestanete sa upotebom.
 • Veštački zaslađivači iz žvakaćih guma, napitaka, slatkiša i dr. mogu takođe da dovedu do povećanog nakupljanja gasova u crevima.

Prirodna pomoć za uklanjanje gasova

Kao što neke namirnice mogu da povećaju stvaranje i nakupljanje gasova, tako neke druge namirnice mogu da smanje stvaranje i nakupljanje gasova. Pored izmena u načinu ishrane, preporučuljivo je uzimati npr. čaj od kamilice ili nane. Pored ovih biljaka, povoljno dejstvo imaju i anis, kim, korijander, morač, kurkuma i dr.

Neki od pomoćnih lekovitih sredstava koji sadrže simetikon takođe pomažu eliminaciju gasova. Tablete aktivnog uglja uzete uz obrok takođe mogu da doprinesu uklanjanju viška gasova.

Ukoliko imate poznatu intoleranciju na laktozu, izbegavanje mleka, ili uzimanje mleka sa dodatim enzimima za varenje, uglavnom je dovoljno da se izbegne problem sa neprijatnim simptomima. Isto važi i za izbegavanje namirnica koje sadrže gluten, kod osoba preosetljivih na ovu materiju.

PRIMED 12 Aniropolis kapi na bazi propolisa i anisa povoljno deluju na uklanjanje neprijatnih simptoma nadutosti.

PRIMED 12 Aniropolis je prirodna formula koja se posebno preporučuje:

 • kod problema sa varenjem hrane

 • za smanjenje nadutosti, gasova i grčeva u stomaku

 • za regulisanje probave (uz preparat PRIMED 14 COPRINUS)