PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Proširene vene i ishrana

Način ishrane i namirnice koje unosimo utiču na sve procese našeg organizma, uklučujući i cirkulaciju.

Gojaznost, kao jedan od veoma važnih faktora rizika za pojavu proširenih vena, u direktnoj je vezi sa načinom ishrane. Promena navika u ishrani može značajno da doprinese regulisanju telesne težine i pomogne u smanjenju tegoba narušene venske cirkulacije.

U večini slučajeva, savetuje se izbegavanje:

 • Previše soli

Višak soli u ishrani povećava zdržavanje tečnosti, što dodatno opterećuje krvotok.

 • Previše crvenog mesa

Prekomerna upotreba crvenog mesa može da doprinese većem riziku za pojavu bolesti srca i krvnih sudova i pogoršanja upale koja je prisutna i u zidu proširenih vena.

 • Rafinisanih šećera i brze hrane

Ove namirnice su uglavnom bogate prostim šećerima, “lošim” mastima i solima. Nutritivni značaj prerađene hrane uglavnom je mali, a prekomeran unos u dužem vremenskom periodu može da utiče na usporenje probave, povećanje telesne mase i rizika za razvoj različitih hroničnih metaboličkih poremećaja koji se dalje odražavaju i na normalnu cirkulaciju.

Dodajte začine

Umesto više soli, ukus jela možete da obogatite različitim začinskim biljkama koje imaju i blagotvorno dejstvo na cirkulaciju. Posebno se preporučuju ruzmarin, cimet, kurkuma, beli luk i đumbir.

Namirnice koje se preporučuju

 • Avokado sadrži značajne količine dobrih masti i vitamina C i E, za koje je poznato da doprinose očuvanju zdravlja vena.
 • Cvekla sadrži biljni pigment betacijanin koji može da doprinese regulaciji nivoa aminokiseline homocistein, čije prekomerno nakupljanje može da bude povezano sa oštećenjem krvnih sudova.
 • Čija i laneno seme su bogati omega 3 masnim kiselinama i vlaknima koja pomažu probavu, čime se smanjuje nadutost i pritisak na venske sudove abdomena.
 • Asparagus sadrži vitame A, C, E, K, folate, hrom, kalcijum, niacin, fosfor, vlakna, aminokiseline. Preporučuje pripremljen na različite načine, obaren, kao dodatak salatama ili obroku sa mesom.
 • Ruzmarin se može upotrebljavati u obliku čaja ili kao začin u pripremi raznih jela od mesa, supe ili hleba. Poznato je povoljno dejstvo na cirkulaciju, a ruzmarin sadrži i ruzmarinsku kiselinu koja pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnim radikalima.
 • Đumbir može da bude od koristi kod različitih poremećaja, uključujući i probleme sa slabom cirkulacijom.
 • Rutin pripada grupi biljnih materija flavonoida. Ispoljava protivupalno i antioksidativno dejstvo, a pomaže i u regulaciji visokog nivoa holesterola, povišenog krvnog pritiska i očuvanju zdravlja vena i prevenciji stvaranja krvnog ugruška. U najbolje izvore rutina ubrajaju se jabuke, trešnje, heljda, borovnice, asparagus, grožđe, kapar, crne masline, maline i mnoge druge.
 • Banane, grejpfrut, pomorandže, spanać i druge namirnice bogate kalijumom pomažu u smanjenju zadržavanja tečnosti u organizmu.
 • Orašasti plodovi i semenke (orah, badem, lešnik, seme bundeve) bogati su korisnim mastima i vitaminima koji povoljno deluju na zdravlje krvnih sudova.

 

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE