PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Simptomi i znaci narušene venske cirkulacije

Bolesti vena ubrajaju se u najčešća oboljenja modernog doba. Smatra se da više od trećine odraslih osoba ima neki poremećaj venske cirkulacije.

Proširenje vena može da se javi kod oba pola i u svim starosnim grupama. U mlađem dobu češće se javlja kod žena, dok se u zrelijim godinama učestalost javljanja između polova skoro izjednačava.

Bolesti vena imaju i značajan socioekonomski uticaj, s obzirom na veliku učestalost javljanja i ograničenje radne sposobnosti kod uznapredovalih stadijuma bolesti.

Proširenja venskih krvnih sudova uobičajeno se javljaju na površnim venama donjih ekstremiteta koje, uzevši u obzir uspravan položaj tela, trpe najveće opterećenje.

Proširene vene dovode do otežanog vraćanja venske krvi u duboke vene, venske staze i povećanja venskog pritiska u koži i potkožnom tkivu, što je praćeno pojavom karakterističnih simptoma i znakova hronične venske insuficijencije.

Simptomi i znaci narušene venske cirkulacije nisu životno ugrožavajući, ali mogu da se progresivno pogoršavaju.

Subjektivni simptomi koji se često opisuju uključuju osećaj otečenih, umornih i teških nogu. Kod žena, ovi simptomi mogu biti posebno naglašeni neposredno pre menstrualnog ciklusa. Grčevi u mišićima se obično javljaju noću ili nakon dužeg stajanja. Kod nekih osoba može da se javi i sindrom nemirnih nogu.

Navedeni simtomi nisu specifični za proširene vene, ali imaju neke zajedničke karakteristike. Uobičajeno je da se pogoršavaju u zavisnosti od doba dana i godišnjeg doba, pa su tako izraženiji u večernjim satima i u toku leta i toplijih meseci. Takođe, izraženost simptoma može da zavisi i od položaja tela i aktivnosti, pa se obično pogoršava nakon dužeg stajanja ili sedenja u mestu, posebno sa prekrštenim nogama.

Svrab kože oko skočnih zglobova obično se javlja kod izraženijih i duže prisutnih varikoziteta kod kojih je došlo i do promena kvaliteta kože.

Znaci narušene venske cirkulacije

Proširenje površnih venskih krvnih sudova je uglavnom prvi jasno vidljivi znak. Proširenje može biti različito izraženo, krvni sudovi su vijugavi, nekada tamnije prebojeni, obično kod uznapredovalog proširenja. Pojava vidljivog otoka obično počinje na stopalima, a kasnije može biti prisutno i na potkolenicama. Najizraženiji su u popodnevnim ili večernjim satima, a povlače se nakon odmora u ležećem položaju.

Od stadijuma i stepena izraženosti simptoma zavisiće izbor tretmana.

 

VENEKS Gel za vene poboljšava perifernu mikrocirkulaciju, ublažava tegobe kod pojave proširenih vena, sprečava pucanje kapilara, doprinosi eliminaciji osećaja teških, otečenih i umornih nogu, neguje, hidratizuje i regeneriše kožu!

BEZ KORTIKOSTEROIDA, VEŠTAČKIH BOJA, VEŠTAČKIH MIRISA I PARABENA

SADRŽI 11 SNAŽNIH PRIRODNIH SASTOJAKA!

Poručite: VENEKS GEL ZA VENE