PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Suva koža- saveti za ublažavanje problema

Postojanje suve kože može da bude praćeno neprijatnim simptomima, svrabom, perutanjem i zonama ogrubele kože izmenjene, sivo pepeljaste boje. Može da se javi i osećaj zatezanja, posebno nakon tuširanja, kupanja ili plivanja. Nekada se javlja crvenilo i oštećenje u vidu ispucale kože.

Veliki je broj faktora koji dovodi do promena kvaliteta kože.

Starenje je fiziološki proces koji se odražava promenama na nivou celog organizma. Kada je koža u pitanju, procesi starenja postepeno dovode do gubitka uobičajene vlažnosti i “punoće”. Znaci starenja se posebno primećuju na licu, u vidu pojave linija i bora i smanjenja tonusa kože.

Sapuni i deterdženti osim nečistoće, uklanjaju i deo masnoće sa kože. Ukoliko su sapuni agresivniji ili je koža osetljivija, može doći i do oštećenja površnog zaštitnog sloja kože i povećanog gubitka vlažnosti. To nepovoljno deluje i na zdravu kožu, a posebno ukoliko već postoji neko oboljenje kože.

Vremenski uslovi takođe mogu značajno da utiču na kvalitet kože. Prekomerna izloženost suncu i toploti u letnjim mesecima može da dovede do povećanog gubitka vlažnosti kože. S druge strane, u toku zimskih meseci, delovanje vetra i hladnog vazduha takođe nepovoljno deluje na kožu.

Suva koža može da bude simptom različitih kožnih problema kao što su ekcem, psorijaza i dr.

Atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema. Karakteristično je praćen pojavom zona isušene i oštećene kože koja svrbi. Obično se javlja na pregibima, laktovima, kolenima, licu, pakama ili stopalima. Do pojave simtoma atopijskog dermatitisa mogu da dovedu različiti faktori kao što su deterdženti, parfemi i druge materije sa kojima koža može doći u kontakt u kućnim uslovima ili npr. kod profesionalne izloženosti različitim hemijskim materijama.

Poznavanje faktora koji dovode do isušivanja faktora može da pomogne u rešavanju problema.

Opšte preporuke za negu suve kože

Hidratacija kože je važna i za zdravu kožu, a posebno ukoliko postoji ekcem ili neki drugi poremećaj.

Postoje različita sredstva u obliku losions, ulja, krema ili masti. U zavisnosti od potreba kože može da se izabere odgovarajući proizvod. Kod veoma suve kože sa vidljivim oštećenjima važno je da se oporavi i lipidni površni sloj kože.

Izbegavajte agresivna sredstva za pranje kože koja mogu da oštete njenu barijernu ulogu. Takođe, skratite vreme tuširanja i izbegavajte upotrebu vrele vode koja može dodatno da isušuje kožu. Savetuje se nanošenje sredstva za hidrataciju neposredno nakon tuširanja, kako bi se što više vlage zadržalo u koži.

Izbegavajte prekomerno sunčanje i pojavu opekotina od sunca koje dodatno oštećuju kožu i olakšavaju gubitak vlažnosti.

U izboru garderobe prednost imaju prirodni materijali koji omogućavaju koži da “diše”. Preporučuju se pamuk i svila. Vuna, iako je prirodan materijal, može da iritira već isušenu i osetljivu kožu.

JEDINSTVENO REŠENJE ZA VAŠU SUVU KOŽU
U SAMO 2 KORAKA: PRANJE I NEGA.