PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Probiotici i ekcem

probiotici

Probiotici su za organizam korisne bakterije I mogu se koristiti za lečenje ekcema. Postoji više od 400 različitih sojeva probiotika, ali Lactobacillus i Bifidobacteria su dva probiotska sojeva koja se najčešće koriste za lečenje ekcema.

Probiotski sojevi su prisutni u ljudskom telu, takođe se mogu naći u određenim namirnicama i dostupni su u obliku dodataka ishrani. Upotreba probiotskih suplemenata navodno štiti od imune disfunkcije i smanjuje upalu ( dva ključna faktora u razvoju ekcema ).

Naučna istraživanja o probioticima i ekcemu

istraživanja o upotrebi probiotika u lečenju ekcema do sada su dala nejasne rezultate.

Na primer, istraživanje iz 2008. objavljeno u American Journal of Clinical Dermatology utvrdilo je da probiotici pokazuju efekat za prevenciju i lečenje atopijskog dermatitisa (ili AD , čest oblik ekcema ). Po nalazima iz 13 ranije objavljenih kliničkih ispitivanja za probiotike i AD, istraživači su ustanovili da su probiotici ( posebno Lactobacillus rhamnosus GG) efikasani za prevenciju AD.

Drugo istraživanje objavljeno iste godine u Cochrane Database of Sistematic reviji utvrdilo je da probiotici nisu efikasniji od placeba, kada je došlo da smanjenja težine simptoma ekcema.

Lečenje ekcema kod dece

Ekcem je najčešći kod beba i dece, verovatno zbog činjenice da se njihov imuni sistem još uvek razvija, i samim tim su podložniji ovom poremećaju.

Istraživanja o upotrebi probiotika u detinjstvu za tretman ekcema su donekle ograničena,  a raspoložive studije su dobile različite rezultate. Istraživanje iz 2010.god objavljenom u  listu o dečijim alergijama i imunologiji, na primer , naučnici su analizirali 19 kliničkih ispitivanja o efikasnosti probiotika kod AD kod dece i zaključili da nema dovoljno dokaza da se podrži njihova upotreba.

Međutim, postoje neki dokazi da deca čije su majke koristile probiotske suplemente tokom trudnoće mogu imati manji rizik za razvoj ekcem. U članku iz 2012. objavljenom u britanskom Journal of Nutrition, istraživaču su uporedili sedam prethodno objavljenih kliničkih ispitivanja i utvrdili da upotreba određenih probiotika tokom trudnoće pomaže da se spreči ekcem kod dece uzrasta od 2 do 7 godina. Autori ove studije doneli su zaključak da soj laktobacil bakterije pruža zaštitu od ekcema, dok suplementi koji sadrže mešavinu različitih probiotskih sojeva ne utiču na razvoj ekcem.

Da li su probiotici bezbedni za tretman ekcema?

Iako se probiotici generalno smatraju bezbednim, neki potrošači mogu imati blage probleme sa varenjem (kao što su gasovi i nadimanje ).

Važno je napomenuti da probiotici mogu stupiti u interakciju sa određenim lekovima, kao što su imunosupresivi. Dakle, ako razmišljate da koristite probiotske suplemenate u kombinaciji sa drugim lekovima, važno je da potražite savet lekara pre uzimanja suplemenata.

Gde se mogu naći probiotici?

Probiotici se prodaju u mnogim prodavnicama zdrave hrane, biljnim apotekama I apotekama u obliku dijetetskih suplemenata.

Pored toga, probiotici se nalaze u fermentisanim mlečnim proizvodima, kao što su jogurt ili kefir. Međutim, zbog razlika u metodama obrade, broj živih organizama može u velikoj meri varirati od proizvoda do proizvoda.

Fermentisani namirnice kao što su kiseli kupus, takođe sadrže probiotike.

Treba li koristiti probiotike u tretmanu ekcema?

Potrebno je sprovesti više istraživanja pre nego što se probiotici mogu preporučiti za tretman ekcema. Međutim, ako povećate unos hrane bogate probiotskim sojevima možete  imati koristi za celokupno zdravlje. Konsultujte vašeg lekara pre nego što odlučite da se podvrgnete tretmanu sa probioticima.