PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Najefikasniji protivnici kancera

Poslednjih decenija maligna oboljenja poprimaju razmere epidemije u celom svetu. Pored terapija koje propisuje zvanična medicina, ne treba zanemariti ni moć prirodnih preparata.

Kurkuma u prahu
Kurkuma u prahu

Da su neke biljke efikasne u prevenciji i lečenju malignih oboljenja, drevni lekari znali su hiljadama godina, a to su potvrdila i brojna savremena naučna istraživanja. Najpopularnije od tih biljaka jesu kurkuma, graviola, sitake i kordiceps, kao i u poslednje vreme veoma popularni mineral zeolit.
KURKUMA
Dejstvo kurkume
Dejstvo kurkume

Glavni sastojak kurkume – kurkumin – pokazao se kao veoma moćno sredstvo u lečenju i prevenciji karcinoma, a najbolje deluje u slučaju raka debelog i tankog creva, želuca, jetre, prostate, dojke i jajnika. Takođe, dokazano je da kurkuma od svih biljaka deluje najsnažnije protivupalno. Kurkumin zaustavlja delovanje enzima COX-2 (ciklooksigeneza), odgovornog za stvaranje molekula koji izazivaju upalne procese. Poznato je da upale prati veliki broj bolesti kao sto su psorijaza, dermatitis, upale zglobova, autoimune bolesti (alergije, reumatoidni artritis … ), a uzrokuju i oštećenja sluzokoze u probavnom traktu: čireve, polipe, a kasnije i karcinome. Istraživanja su pokazala da je kurkuma idealna zamena za kortikosteroide (sintetička protivupalna sredstva), koji izazivaju teške i trajne nuspojave. Najčešće se koristi kao začin, a njeno dejstvo višestruko se povećava ukoliko se pomeša sa sveže samlevenim biberom.