PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodni vid lečenja psorijaze

Psorijaza izaziva stvaranje crvenih,ljuspastih površina različitih dimenzija, obično na koži glave, donjem delu leđa, na laktovima, kolenima i zglobovima prstiju na rukama. Na noktima prstiju na nogama i rukama, ona dovodi do pojave udubljenja i braonkastih mrlja, a ponekad i do toga  da se nokti odvoje i pucaju. U načelu, osip se prvi put javlja u pubertetskom dobu i godinama rane zrelosti. Oboljenje može da potraje celog života, menjajući intenzitet često bez dovoljno vidljivih razloga.  Psorijaza ne ostavlja nikakve ožiljke i obično svrbi samo kad se pojavi na pregibima. U teškim slučajevima može da  izazove pojavu ljuspica, pukotina i plikova na dlanovima i tabanima. Psorijaza može takođe da izazove pojavu osipa na genitalijama, obilno perutanje mrtvih ćelija kože i čak (ali retko) artritis, koji napada kičmu i velike zglobove.

Psorijaza je autoimuno oboljenje, nije zarazno. Bolest nije nasledna, iako se iz nekih razloga ona ponekad javlja kod nekolicine članova jedne porodice. Oboljenja, ogrebotine i udarci, kao i emocionalni problemi mogu da dovedu do pogoršanja stanja. Psorijaza na izvestan način biva umešana u normalni ciklus rasta i zamene ćelija kože. U principu, organizam izmenjuje ćelije kože otprilike na svakih 28 dana. Psorijaza ubrzava ovaj proces za 5-10 puta u odnosu na normalan ritam, što izaziva stvaranje ljuspastih površina.

Sunčeva svetlost često podstiče otklanjanje ovih ljuspastih površina. Mnogi od nas danas izbegavaju sunčanje jer znamo da izlaganje suncu doprinosi pojavi sve većeg broja malignih melanoma – raka kože. Međutim kod ljudi koji imaju psorijazu, koristi od sunčanja mogu da budu veće od ovog rizika. Kod blagih slučajeva, lekari obično preporučuju 0,5 % hidrokortizonske kreme koje se prodaju bez lekarskog recepta, a postoje i jači lekovi na lekarski recept. Najnoviji metod lečenja psorijaze – PUVA – obuhvata kombinaciju izlaganja UVA, jednoj vrsti ultraljubičastih zraka, i uzimanje jedinjenja poznatih pod imenom psoraleni. Psoraleni se nalaze u biljkama, a javljaju se i kao sastojak nekih farmaceutskih preparata. Imajući u vidu da metod PUVA može da izazove ozbiljna neželjena dejstva, isključivo treba da ga sprovode stručnjaci za psorijazu. Na svu sreću postoji veliki broj lekovitih biljaka koji ponekad mogu da dovedu do značajnog popuštanja simptoma.

Najnovija istraživanja su razjasnila zašto je lečenje psoralenom delotvorno. Ova jedinjenja sprečavaju deljenje ćelija, usporavajući proces brzog deljenja ćelija kože, što dovodi do stvaranja obolelih površina kod psorijaze. Mnoge biljke sadrže psoralene – anđelika, šargarepa, celer, agrumi, smokve, morač, paškanat i kela. Preporučuje se konzumiranja ovih namirnica bogatih psoralenom, posle čega se savetuje sunčanje. Treba biti obazriv sa psoralenom, jer velike količine mogu da budu kancerogene. Ukoliko primetite bilo kakavu iritaciju, treba prestati sa ovom terapijom. Biljke koje ublažavaju simptome psorijaze su – avokado, orah, kamilica, lan, tušt, dimnjača, lavanda, šareni čkalj, neven. Za ovas je poznato da umiruje svrab koji se javlja kod psorijaze. Za sladić se smatra da ima podjednak ili jači efekat kod lečenja psorijaze u odnosu na hidrokortizonsku kremu. Jedinjenje u sladiću, gliciretinska kiselina, deluje kao hidrokortizon kod psorijaze, ekcema i alergijskih dermatitisa.