PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hrana koja snižava holesterol

h

Višak holesterola lepi se na zid krvnog sud , može da zapuši arteriju i onemogući protok krvi kroz krvni sud. On se naziva loš holesterol i što ga je manje to je sve bolje. Dobar holesterol vezuje LDL , na taj način ga spira sa zida krvnog suda i odvodi u jetru na razgradnju. Što ga je više to je bolje jer on ima zaštitnu ulogu za srce i krvne sudove.

Neumorni istraživači iz godine u godinu otkrivaju namirnice koje mogu nivoe HDL i LDL dovesti u red. Presudnu ulogu imaju antioksidansi, a najbolji izvor njih je upravo voće i povrće, naročito ako je bogato vitaminom C i beta karotenom kao što su limun i jagode. Evo nekoliko namirnica koje pomažu.

  • Nar je pravi eliksir zdravlja za srce i krvne sudove. Deluje preventivno na nastanak arteroskleroze i bolesti srca i zaustavlja dejstvo slobodnih radikala. Njegovo dejstvo potiče iz elagične kiseline, biljnog polifenola sa jakim antioksidansnim dejstvom. Čaša dnevno soka od nara sprečava stvaranje plaka na krvnim sudovima.
  • Artičoka sadrži supstancu inulin koja je u stanju da smanji nivo holesterola. Jedite je sirovu, kao salatu ili kuvanu bar dva puta nedeljno. Čaj od lišća artičoke pomaže, stavi se šaka lišća u litru vrele vode da odstoji desetak minuta.
  • Crno grožđe sadrži  sastojak koji obara holesterol i nalazi se u svim proizvodima koji sadrže ljusku crnog grožđa uključujući i crno vino. Najaktivnije supstance u crnom grožđu su antocijanozidi, moćne materije koje štite krvne sudove i sprečavaju nastanak masnih naslaga na njima. Jedite grožđe, pijte sok od ovog voća, uživajte u po jednoj čaši crnog vina dnevno i učinićete dobro vašem srcu.
  • Plava riba je štit za srce i krvne sudove. Sadrži obilje omega 3 nezasićenih masnih kiselina koje razređuju krv, obaraju loš holesterol i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Ako ne želite da vam loš holesterol zakrči krvne sudove uvrstite ovu ribu u jelovnik: losol, pastrmku, skušu i dr.
  • Beli luk je upijač suvišnih masnoća. Dokazano je da uzimanje jednog čena belog luka dnevno u toku obroka smanjuje nivo masnoća u krvi za 10 %. Aktivni sastojak belog luka je alicin.
  • Soja je namirnica koja takođe pomaže kod skidanja lošeg holesterola. Tofu -sir od soje, mleko od soje, klice od soje. Najbolje je ako se jede sirova. Popiti svakog dana 3-4 dl mleka od soje ili pojesti 57 grama tofua znači smanjiti nivo lošeg holesterola za oko 10%. Soja aktivira enzime jetre za razgradnju masnoća.
  • Pasulj je bogat vlaknima i siromašan mastima i kao takav smanjuje loš holesterol. Šolja kuvanog pasulja dnevno podeljenog u dve porcije skida nivo holesterola za 20 % u roku od 3 nedelje.
  • Koštunjavo voće smanjuje visok LDL a kad je vrednost normalna održava je na tom nivou. Ono što pomaže u lešnicima i bademima jesu vlakna i mononezasićene masne kiseline.
  • Jabuka i citrusi obiluju pektinom koji je vrsta vlakna koja na nivou debelog creva vezuje masnoće i omogućava njihovo izbacivanje stolicom.