PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Dijabetičari i med

iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

 Šećerna bolest je stanje kada gušterača potpuno ili delimično prestane da luči insulin ili izlučeni insulin nije delotvoran zbog otpornosti ćelija na njega (insulinska rezistencija).  Posledica toga je porast nivoa glukoze u krvi, jer glukoza ne ulazi u ćelije i one ne dobijaju energiju za svoj rad.

Osnovna osobina šećerne bolesti je povećan nivo šećera u krvi koji oštećuje krvne sudove, male i velike. Ta oštećenja nisu bolna ali vremenom narušavaju rad organa u kojima se nalaze krvni sudovi: bubrezi, oči, nervne ćelije.

Med sadrzi u sebi dva molekula jednostavnih šećera, fruktozu koje ima mnogo više i glukozu. Kao takav ne dovodi do naglog i velikog porast nivoa glukoze u krvi. Glukoza koje ima najviše u običnom šećeru direktno ide u krv i naglo dolazi do povećanja nivoa u krvi.

Primena meda kod dijabetičara daje dobar terapijski efekat zahvaljujući fruktozi, mikroelementima ( mangan, kalcijum, stroncijum, berilijum) i vitaminima koji zajedno stimulišu gušteraču u lučenju insulina.

Mnogi stručnjaci se slažu da dijabetičari smeju konzumirati med ali moraju povesti računa od koga ga kupuju i kakvog je kvaliteta. Naime potrebno je da med za konzumaciju kod dijabetičara bude strogo organskog porekla, bez dodataka veštačkog šećera ili drugih štetnih primesa. Jedna kašika meda nikako neće negativno uticati na zdravlje dijabetičara nego će svi pozitivni sastojci meda popraviti celokupno stanje pacijenta.

Svi sastojci meda obogaćuju naš metabolizam veoma važnim stvarima. Naime glukoza iz meda je odličan detoksikator i aktivator jetre.Jetra je centralni organ našeg metabolizma. Dijabetičarima su funkcije jetre narušene. Dakle, dijabetičari smeju uzimati med u manjim dozama, do 50 gr na dan! Pri tome trebalo bi da smanje unos drugih ugljenih hidrata dok konzumiraju med. Najbolje je tu dozu ne uzimati odjednom već je podeliti na više doza, pola sata pre obroka ili dva sata nakon njegMed valja otopiti u ustima, pa tek onda progutati, da bi enzimi iz pljuvačke počeli razgrađivati med, posebno šećere.

Naravno, med može remetiti dobru regulaciju šećera, pa ga treba uzimati samo ako je šećerna bolest dobro regulisana. Najbolje je uzimati svetlije vrste meda kao što je bagremov i vrste koje sporo kristališu , jer sadrže više fruktoze od glukoze, pa imaju manji glikemijski indeks.

Pri uzimanju meda najbolje je pratiti prirodni kalendar, leto je vreme za livadski, proleće je vreme za bagremov med.

PRIMED bagremov med je prirodan, nerazblažen, provereno bez dodatih štetnih primesa. Bledo žute je boje, prijatnog mirisa i blagog ukusa. Bogat je vitaminom C. Veoma je bogat fruktozom što je razlog njegove spore kristalizacije. Zbog čistoće i niskog glikemijskog indeksa pogodan je za upotrebu kod dijabetičara.