PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ciroza jetre

ciroza-jetre

Ciroza jetre je patološko stanje kada su svi delovi jetre zahvaćeni patološkim procesom. Tkivo jetre biva zamenjeno nefunkcionalnim vezivnim tkivom i jetra polako gubi svoju funkciju. Jedan od mogućih uzroka je prekomerna upotreba alkohola kada nastaje alkoholna  ili masna jetra. Unošenjem velike količine alkohola u jetri se stvara masnoća koja remeti funkciju jetre. Ovo stanje ima dobru prognozu ako se ispoštuje ultimatum o zabrani unošenja ijedne kapi alkohola. Još neki mogući uzroci ciroze jesu hronični hepatitis A, B, C,D, nasledna oboljenja, vaskularna oboljenja, toksini, primarna bilijarna ciroza.

Klinička slika ciroze jetre pokazuje osećaj malaksalosti, gubitak apetita i telesne težine, povišenu temperatura i žuticu. Na koži su prisutni spajder nevusi ,a na dlanovima palmarni eritem tj. crvenilo. Javlja se kod muškaraca i gubitak maljavosti,atrofija testisa i bolno uvećanje grudi. Nakupljanje tečnosti u trbuhu, ascites, znak je uznapredovale ciroze. Povišena telesna temperatura, bol u trbuhu su znaci da je prisutna infekcija. Oslabljena koncentracija, nedostatak pažnje, tremor, odsutnost, depresija su znaci hepatične encefalopatije, ostećenja mozga toksinima.

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike i nalaza.

  • Povećane su vrednosti bilirubina, žućkastog pigmenta koji se metaboliše u jetri pa se javlja žutica.
  • Povećane su vrednosti enzima jetre, ALT i AST koji ukazuju na propadanje ćelija jetre.
  • Povećana je alkalna fosfataza, povećan je i ukupni holesterol.
  • Produženo je vreme koagulacije, jer se faktori koagulacije stvaraju u jetri koja ne funkcioniše.

Ultrazvučnim pregledom abdomena, komjuterizovanom tomografijom CT i magnetnom rezonancom MR se može utvrditi stadijum bolesti.Biopsija je korisna da bi se utvrdio stepen oštećenja.

Komplikacije ciroze su krvarenja, ascites, respiratorne i druge infekcije. oštećenje mozga kao i karcinom jetre.

Lečenje ciroze koja je u suštini neizlečiva bolest sastoji se od higijensko dijetetskog rezima i sprečavanja komplikacija. Posebna pažnja se pridaje lečenju bolesti i stanja koje dovode do ciroze jetre kao što su hepatitis, masna jetra, medikamentozno oštećenje jetre.

Prirodni preparat Primed 13 kordiceps sadrži u sebi lekovitu gljivu za koju su brojne studije pokazale da poboljšava funkciju jetre.Kordiceps se koristi  u preveciji ciroze jetre i kao dodatak terapiji hepatitisa. U Kini je ona zastupljena kao lekovito sretstvo za lečenje hepatitisa. Rađena je klinička studija u kojoj je jednoj grupi pored lamivudina, antivirusnog leka za terapiju hepatitisa davan i ekstrat kordicepsa.Zapaženi su mnogo bolji rezultati nego kod grupe kojoj je dat samo lek lamivudin.