PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prirodna terapija za emfizem pluća

Emfizem je hronična opstruktivna bolest pluća. Sićušne vazdušne duplje u plućima (alveole) bivaju oštećene i gube sposobnost dopremanja kiseonika u krv i otpremanja ugljen-dioksida iz krvi. Posledica je slaba funkcija pluća. Glavni simptom emfizema je otežano disanje koje se sve više pogoršava s napredovanjem oboljenja. Usled konstantne borbe za vazduh, grudi dobijaju oblik bureta. U uznapredovalim fazama emfizema, pacijentu može da bude potrebno davanje kiseonika, a on sam ne može da podnese ni najmanju fizičku aktivnost. Ovo stanje se teško leči, a ishod je često fatalan.

Emfizem je posledica hronične iritacije disajnih organa. Pušenje je izazivač u svakom slučaju, s tim što dugotrajno izlaganje prašini, zagađivačima vazduha i hemijskim isparenjima može takođe da ima određenog uticaja. Pušenje je takođe uzročnik u ogromnoj većini slučajeva jednog veoma srodnog stanja koji se zove hronični bronhitis. Kod hroničnog bronhitisa, sićušne dlačice (cilije) koje oblažu disajni trakt gube sposobnost da izbacuju sluz. Neizbačena sluz postaje gusta i lepljiva i nagomilava se, i na taj način postaje iritirajući faktor po disajne organe i pogoršava emfizem. Emfizem i hronični bronhitis poznati su pod nazivom hronično opstruktivno oboljenje pluća – HOBP.

Očigledni je da je najbolji način borbe protiv emfizema i hroničnog bronhitisa prestanak pušenja. Kada se dijagnostikuje emfizem ne može sasvim da se zaleči. Ipak, preostali nivo funkcije pluća može da se očuva izbegavanjem sredstava koja iritiraju disajne organe i uzimanjem kiseonika. Pored toga, od posebne su koristi lekovite biljke, koje mogu da utiču na smanjenje sloja sluzi ili njeno izbacivanje iz pluća.

Divizma

Divizma je puna mleka koje ima umirujuće dejstvo i ima sposobnost da leči plućna oboljenja, uključujući i emfizem.

Papričica

Papričica je bogati izvor antioksidanasa koji obezbeđuju zaštitu plućnog tkiva od oštećenja na ćelijskom nivou. Zatim, ona utiče na smanjenje sloja sluzi i njeno izbacivanje iz disajnog trakta. Papričica je jedna od biljaka sa jakim ekspektoransnim svojstvom, pored belog i crnog luka, đumbira, crne slačice i rena.

Kardamon

Ova biljka je veoma bogata cineolom, snažnim ekspektoransnim jedinjenjem. Ostale biljke koje su bogate ovom supstancom su: kudrava nana, ruzmarin, đumbir, lavanda, oraščić, pitoma nana, vratič, hajdučka trava, cimet, bosiljak, kurkuma, limunov list, isop, kozlac i morač.

Eukaliptus

Ulje eukaliptusa je  najbogatija cineolom. Ova lekovita biljka, snažni ekspektorans.

Sladić

Sladić sadrži devet ekspektoransnih i deset antioksidansnih jedinjenja. Preporučena doza je do 3 čaja dnevno – dugotrajna upotreba ili unošenje većih količina mogu da izazovu glavobolju, letargiju, zadržavanje natrijuma i vode u organizmu, prekomeran gubitak kalijuma i visok krvni pritisak.

Pitoma nana

Pitoma nana sadrži devet ekspektoransnih jedinjenja. Pored toga, njen glavni aktivni sastojak mentol navodno ima svojstvo smanjivanja slija sluzi. Pitomu nanu možete da koristite u vidu čaja, tinkture ili kapsula, ali nemojte gutati ulje, koje je namenjeno samo za spoljašnju upotrebu.

Senaga je biljka korisna  u lečenju emfizema i bronhitisa, zbog svog ekspektoransnog dejstva.

Bosiljak

Iako bosiljak nije opštepoznat kao ekspektorans, on ipak sadrži šest jedinjenja koja su delotvorna u tom pogledu

Oman

Ova biljka ima svojstvo čišćenja i zaštite pluća, te se preporučuje osobama sa emfizemom.

Vranilova trava

Ova biljka sadrži šest jedinjenja koja imaju ekspektoransna svojstva.

Čaj

Govoreći o ekspektoransnim čajevima, običan stari dobri zeleni ili crni čaj sadrže šest ekspektoransnih jedinjenja i jedno, teofilin, koje olakšava pokretanje sluzi iz nižih delova pluća. On takođe sadrži i određenu količinu kofeina, za koji je u istraživanjima utvrđeno da ima određena antidepresivna svojstva. Ovo svojstvo i njegovo stimulativno dejstvo čine da se ljudi koji pate od emfizema osećaju bolje.

Prirodna pomoć kod tegoba sa disanjem koje nastaju kao posledica emfizema je PRIMED 2 DISI LAKO. Ovaj prirodni preparat napravljen je na bazi kristalizovanog lipovog meda i prirodnog kalcijuma. Sadrži mnoštvo korisnih materija koje stimulišu rad disajnih organa. Njegovu osnovnu komponentu čini lipov med koji je najkvalitetniji monoflorni med. Zbog svojih osobenosti ima blagotvoran uticaj kod svih tegoba disajnog trakta, ima izraženo antibakterijsko dejstvo I kao takav predstavlja idealnu komponentu ovog preparata. Njegovo dejstvo upotpunjuje kalcijum iz prirodnih izvora, koji se lako apsorbuje zbog prisustva čistog, prirodnog meda, čija je iskoristljivost u organizmu velika, jer brzo dospeva do disajnih puteva, pročišćava ih I čini otpornijim na alergene i iritanse iz vazduha, koji su glavni uzročnici emfizema.

Ovaj prirodni preparat podstiče razvodnjavanje guste bronhijalne sekrecije. Njegovi aktivni sastojci izazivaju širenje vazdušnih kanala, i samim tim omogućavaju lakše iskašljavanje nakupljenog sekreta.

Potpuno je prirodan I može se koristiti kao dodatak standardnoj terapiji emfizema. Uzima se jedna do dve kafene kasicice dnevno, u zavisnosti od tezine tegoba, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Kontaindikacija je alergija na med i pcelinje proizvode I primena u trudnoći. Treba biti oprezan i pri primeni kod dece mladje od tri godine zbog moguce alergije na med. primed2dišilako