PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Neželjeni efekti hemoterapije

marama

Saznanje da neko boluje od maligne bolesti je veoma dramatično. To saznanje je kratko ali u momentu menja čovekov život, mnoge stvari postaju manje značajne. U tom i takvom momentu treba skupiti dovoljno pribranosti i snage da se krene sa hemoterapijom. Tu odluku donosi pacijent sa svojim terapeutom.

Tokom terapije pacijent se sreće sa velikim brojem neželjenih efekata od kojih su mnogi jako neprijatni, ali nisu opasni po život.

  • Mučnina : mnogi citostatici izazivaju jak osećaj mučnine, gađenja i nagona na povraćanje. Ovi efekti traju 24 sata od primanja terapije, mada nekad mogu da potraju i duže. Sada postoje lekovi koji mogu ove neželjene efekte da svedu na najmanju moguću meru.
  • Pad krvne slike: mnogi citostatici ubijaju sve ćelije koje se ubrzano dele. Ćelije raka kao i ćelije zdrave krvi imaju sposobnost da se neprekidno dele. Citostatici uništavaju i bolesne i zdrave ćelije. Pad krvne slike nastaje 7 dana nakon otpočinjanja terapije, prvo se javlja pad leukocita, zatim trombocita i na kraju eritrocita. To dovodi do oslabljenog imuniteta, neotpornosti na infekcije, sklonosti ka krvarenju, anemije.
  • Opadanje kose: ćelije korena dlake se brzo dele tako da i njih pogađa dejstvo citostatika. Kosa prestaje da raste i da se obnavlja i na taj način citostatici dovode do ćelavosti. Ovo posebno teško pada ženskom rodu, ali treba da im olakša saznanje da će kosa porasti u nekom razumnom roku.
  • Rane na sluzokožama-mukozitis: kao komplikacija se javlja jako retko i to kod pacijenata koji primaju izuzetno jake protokole. Ovakvi protokoli druge linije se daju ako se tumor ne povuče nakon prve ture citostatika ili kada konzilijum lekara odluči da odmah krene sa ovakvom terapijom. Promene u vidu afti ili plićih ulcera se javljaju u ustima, ždrelu ali i na crevima. Nastaju zbog trenutnog prekida obnavljanja sluzokože, ona biva istanjena sa ogolelim nervnim završecima. Pacijent ne podnosi ni vodi ni hranu jer ga to boli. Postoje gotove suspenzije za ispiranje ovakve sluzokože. Ranice traju i po 7 dana.
  • Proliv: nastaje istim mehanizmom kao i mukozitis, sluznica creva je ogoljena, nadražena, bakterije koje normalno naseljavaju crevo su dejstvom citostatika uništene. Rezultat su česte kašaste i vodene stolice. Ove tegobe traju i po 7 dana, leče se upotrebom eubiotika.
  • Iritacija mokraćne bešike: javljaju se neprijatne i bolne senzacioje pri mokrenju čak sa pojavom krvi u mokraći.

Prirodni preparat Primed 13  sa lekovitom gljivom kordiceps će Vam pomoći da nakon iscrpljujuće hemoterapije povratite izgubljenu snagu, da podignete nivo imuniteta nakon pada nivoa leukocita uzrokovanim hemoterapijom, da se oslobodite toksina i razgradnih produkata lekova. Kako ovaj prirodni preparat pokazuje antitumorsku aktivnost pomaže i u smanjenju samog tumora, pomoćno je sredstvo u lečenju. Primed 5 feromed je prirodni preparat koji ublažava simptome anemije a naročito se pokazao efikasnim u terapiji anemije nastale kao posledica hemoterapije. Kopriva u ovom prirodnom preparatu kao prava riznica gvožđa popravlja krvnu sliku u kratkom roku i nema nikakvih neželjenih efekata.Reishi gljive se koriste kao pomoćno sredstvo za vreme hemoterapije za smanjenje neželjenih efekata kao što su zamor, gubitak apetita i sklonost ka infekcijama.