PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Previše ili premalo kiseline uzrok gastritisa?

žgaravicaGorušica, gastritis, bolovi u stomaku, podrigivanje i drugi problemi s varenjem najčešće se povezuju sa povećanim lučenjem stomačne kiseline.
Međutim u velikom broju slučajeva, uzrok ovih tegoba nije previše već premalo kiseline koja se ne stvara u dovoljnoj meri u želucu. Proizvodnja kiseline i enzima za varenje smanjuje se prirodno s godinama i već posle tridesete godine pravimo oko 30% manje enzima nego u dvadesetim. Ovome doprinosi takođe i nepravilna ishrana i nepravilno kombinovanje hrane, stres, konzumiranje hrane na koju postoji intolerancija i nesposobnost njenog metabolisanja.
Kod većine ljudi s gastritisom i gorušicom, problem leži u smanjenoj proizvodnji stomačnih enzima. Usled toga hrana se duže zadržava u stomaku i fermentiše proizvodeći gas. Kada je vreme pražnjenja stomačnog sadržaja u duodenum , tj. dvanaestopalačno crevo odloženo , često se žuč vraća iz duodenuma u stomak , gde proizvodi nagrizanje sluzokože. Pošto je žuč bazna po svojoj Ph vrednosti, stomak izluči kiselinu da je neutrališe. Ovo sve doprinosi iritaciji sluzokože stomaka i u ovoj fazi osoba će vrlo verovatno iskusiti bol i pečenje. Zbog ovog osećaja pečenja i često prateće gorušice, odnosno vraćanja stomačnog sadržaja u jednjak, donosi se zaključak da problem leži u preteranoj proizvodnji kiseline. To je samo delimično tačno. Da je želudac proizvodio dovoljno enzima u startu varenja, do ovoga ne bi došlo. Problem nastaje kad se izluči dodatna kiselina kao reakcija na vraćanje žuči u stomak usled odloženog pražnjenja stomačnog sadržaja.
Stvar se dodatno komplikuje što se u nedostatku stomačne kiseline, što zbog smanjene proizvodnje a što zbog korišćenja antacidnih lekova za gastritis i gorušicu koji je neutrališu, razvijaju se bakterije. Ove bakterije bi inače bile neutralisane kiselinom koja onemogućava njihov razvoj. I same bakterije proizvode supstance , proizvode svog metabolizma koje dodatno nagrizaju sluzokožu želuca. Prepisivanje antibiotika samo privremeno poboljšava stvari eliminisanjem bakterije na neko vreme, ali će se ona opet javiti ako se nije regulisala normalna, odnosno dovoljna proizvodnja stomačne kiseline i enzima za varenje.
Pravilno kombinovanje hrane doprinosi dosta rešavanju problema s varenjem.
U želucu se pretežno vare proteini kao što su: meso, mlečni proizvodi, jaja. U želucuu se ne vare ugljeni hidrati tj: hleb, testenine, krompir. Oni se pretežno vare u crevima. Zbog toga, kada ova hrana dođe zajedno u stomak, ona se ne može svariti kako treba , zadržava se duže u želucu, želudačna kiselina se ne proizvodi u količini u kojoj je potrebna, jer je stomak zbunjen prisustvom ugljenih hidrata.
Prosto objašnjeno: meso i krompir kao i meso i hleb ne idu zajedno. Meso se kombinuje sa povrcem i salatom jer se tako lakše pravilno vari i nece započeti kaskadnu reakciju problema s varenjem . Treba voditi računa da obrok ne bude preobilan i da ne optereti želudac. Slatkiše nikako ne treba konzumirati uz obrok. Oni se jedu pre ili par sati posle obroka. Šecer i proteini grade smesu sličnu lepku koja se teško i dugo vari. Uz obrok ne piti tečnost , vodu, sokove, alkohol, pogotovo ne hladna pića koja deaktiviraju enzime za varenje a razređuju i onako smanjenu količinu stomačne kiseline. Vodu piti pola sata pre ili 2 sata nakon obroka. Biljke kao sto su đumbir, nana, anis mogu ublažiti tegobe s varenjem.
PRIMED 5Primed 5 feromed je prirodni preparat na bazi meda i lekovitih biljaka koji se preporučuje osobama koje pate od gastritisa bilo kog uzroka. Povoljno deluje na varenje hrane i pomaže otklanjanju simptoma koji prate zapaljenje sluzokože želuca izazvano različitim faktorima, uključujući i infekciju bakterijom Helicobacter pylori. Kopriva koja se nalazi u sastavu preparata blagotvorno deluje na regeneraciju sluzokože želuca oštećene različitim faktorima i čini je otpornijom na dejstvo kiseline.