PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kamu kamu

kamu kamuKamu kamu (Myrciaria dubia) je tropsko žbunasto voće koje raste u amazonskim šumama. Plod kamu kamu veoma je bogat fitonutrijentima sa povoljnim dejstvom na zdravlje čoveka. Između ostalog, sadrži aminokiseline serin, valin i leucin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe, vitamin B1 i B2 i vitamin C, u koncentraciji većoj od bilo koje druge biljke poznate čoveku.

Kamu kamu ima iznenađujuće širok spektar pozitivnih efekata na organizam čoveka. Kamu kamu pomaže jačanje imunološkog sistema, podržava zdravlje desni, očiju i kože. Povoljno deluje u prevenciji i u tretmanu prehlade i drugih virusnih infekcija. Kada je zdravlje očiju u pitanju, aktivni sastojci praha kamu kamu pomažu u prevenciji katarakte i glaukoma (povišen očni pritisak). Neki podaci govore i o povoljnom dejstvu u tretmanu astme, ateroskleroze i sindroma hroničnog umora.

Kamu kamu povoljno deluje i na mentalno zdravlje. Umiruje i pomaže u smanjenju depresivnog raspoloženja.

Kamu kamu se može jesti kao sveže voće, ali je izuzetno kiselo, tako da je češće u upotrebi prah ovog voća. Prah kamu kamu se može dodati u sokove, ovsenu kašu, ili koristiti za pripremu različitih zdravih šejkova, frapea. Po želji, može se zasladiti nekim zdravijim zaslađivačem (kokosov šećer, agave sirup).