PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Prevencija kamena u žučnoj kesi


14-V

Osnovna funkcija žučne kese je da čuva žuč. To je sok za varenje koji proizvodi jetra i koji služi za varenje masne hrane. Kada se poremeti ravnoteža u ovom procesu stvara se kamen u žučnoj kesi.

Kamen u žučnoj kesi nastaje zbog poremećaja u mehanizmu pražnjenja kese, nedovoljnog pražnjenja i poremećaja u sastavu same žuči. Postoje holesterolski i pigmentni kamenčići. U sastav kamenčića pored pigmenata i holesterola ulaze i žučne soli i minerali kao što je kalcijum. Holesterolski kamenčići su češći i javljaju se u 70-80% slučajeva.

Na pojavu kalkuloze žučne kese utiču genetska predispozicija, godine života, najčešće se kalkuloza javlja između 52 i 62 godine života. Gojaznost u dobroj meri utiče na pojavu kamena, ali i nagli gubitak težine. Osobe koje imaju intoleranciju na neku vrstu hrane ( mleko, luk, prasetinu) češće imaju kamen u žučnoj kesi. Problem može biti povezan sa postojanjem drugih problema sa varenjem. Osobe koje imaju kamen u žučnoj kesi stvaraju malo želudačne kiseline što može stvarati probleme sa varenjem. Uzimanje pilula za kontracepciju , hormona tokom menopauze povećavaju rizik od kamena u žučnoj kesi kao i sama trudnoća. Neki lekovi za snižavanje holesterola dovode do pojave kamenaca u žučnoj kesi.

Oko dve trećine pacijenata kod kojih kamen miruje dobro podnosi bolest i nema tegoba. Nadutost stomaka, loše varenje i nepodnošenje neke hrane tek ukazuju na problem žučne kese.Većina kamena se otkriva slučajno na sistematskom pregledu. Kod jednog broja pacijenata dolazi do komplikacija kao što je upala žučne kese, akutni holecistitis.Ako kamen počne da se kreće i uđe u glavni žučni vod dolazi do zastoja žuči i moguća je infekcija žuči. Upala gešterače se takođe može javiti, kao i karcinom žučne kese nakon dugogodišnje holestaze.

Jedna trećina bolesnika vremenom počinje da oseća bolove poznate kao bilijarna kolika zbog pomeranja kamena ili upale same žučne kese. Bol počinje naglo, tokom noći i postepeno se pojačava. Lokalizovan je na sredini trbuha, ispod grudne kosti ili ispod desnog rebarnog luka, praćen je povraćanjem, mučninom i visokom temperaturom. Toliko je jak da ne prolazi bez medicinske pomoći. Nikada nije kraći od pola sata , mada može trajati i po 24 sata što znači da se radi o upali žučne kese. Za takvo stanje operacija je jedini lek.

Treba raditi na prevenciji i sprečiti nastanak kamena u žučnoj kesi.

  • Smanjiti unos životinjskih masti ( punomasno mleko, puter, žumance, masni sirevi).
  • Smanjite unos životinjskih belančevina i dodatog šećera.
  • Jedite dosta povrća i voća bogatog C vitaminom i vlaknima.
  • Jedite mrki pirinač i inegralne žitarice.
  • Imajte redovne obroke, naročito doručak.
  • Svakog dana pre doručka popijte pola limuna u pola čase tople vode.
  • Svakog dana se žustro krećite pola sata što može sprečiti nastanak kamenaca od holesterola.
  • Pijte svakog dana najmanje 6 čaša vode da biste smanjili koncentraciju žuči.
  • Uzimajte svakog dana po kašičicu hladno ceđenog maslinovog ulja sa limunovim sokom jer to može da spere manje kamenčiće.
  • Gorke namirnice kao što su endivija, potočarka, artičoka, cikorija kao i začini ruzmarin i šavran doprinose zdravlju žučne kese.

Prirodni preparat Primed 8 feropolis je tinktura propolisa sa dodatkom lekovite koprive.Kopriva je poznata kao narodni lek koji snažno pročišćava krvne sudove. Ovaj prirodni preparat efikasno reguliše povećan nivo holesterola u krvi koji predstavlja osnovu za formiranje kamena u žučnoj kesi. Uzima se tri puta dnevno po 10 kapi.