PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Povišen homocistein razara krvne sudove

HomocisteinBrojne kliničke studije potrvrdile su razorni uticaj takozvanog lošeg holesterola (LDL). Još jedan faktor kome se u poslednje vreme pridaje naročiti značaj u nastanku koronarne bolesti je povišena vrednost homocisteina u krvi.
Zašto je homocistein tako opasan?
Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina uzrokuje oštećenje krvnih sudova (pukotinu), a vremenom dolazi do upalnog procesa. Zapaljenje dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg holesterola, to jest LDL holesterola, koji se lepi na oštećenom mestu prouzrokujući suženje krvnog suda i posledično infarkt miokarda ili moždani udar, pri čemu je povišen pritisak daodatni faktor rizika.
Na univerzitetu Bergen u Holandiji sprovedena je studija na 4766 osoba starosti od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja, naredne četiri godine praćena je stopa oboljevanja i smrtnosti. Otkriveno je da vrednost homocisteina povećana za samo 5% podiže stopu oboljevanja i smrtnosti od srčanog i /ili moždanog udara za 50%.
Koje su dobre strane homocisteina?
Većina laboratorija ima referentne vrednosti sa gornjom granicom od 10 do 12 mikromola po litru, čak i 16 ili 20 za osobe starije od 60 godina. Neki naučnici upozoravaju da je nivo homocisteina preko šest, eventualno preko sedam mikromola po litru već patološki. Osim podataka o kardiovaskularnim oboljenjima u porodici, osobe koje imaju predispoziciju za homocisteinemiju (ili su već razvile negenetski izazvano povećanje homocisteina) jesu one koje su sklone depresiji, nesanici i prehladama, vegeterijanci, pušači, osobe koje pate od sindroma hroničnog umora, svakodnevno jedu crveno meso, piju više od tri jedinice alkoholnog pića i preko tri šolje kafe dnevno, osobe sa smanjenom koncentracijom i memorijom, oni koji imaju bolove u zglobovima i mišićima.
Prema nekim istraživanjima, to ne mora biti nijedan od gore navedenih primera. Jednostavno, nedostatak folne kiseline i vitamina B-grupe jeste osnovni uzrok povećanog rizika od srčanog i moždanog udara.
Kako rešiti problem?
Šestogodišnja studija je pokazala da smanjenje vrednosti homocisteina sprečava kardiovaskularne tegobe. Praćeni su rezultati grupe od 4270 pacijenata sa primarno povišenim vrednostima homocisteina ( vrednost preko 7 mikromola/l). Uz propisanu suplementaciju svi su za kratko vreme dostigli vrednost oko 4 do 5 mikromola (neki od njih su ranije imali i 20, 40, 70 ili daleko više mikromola). Svih 4270 pacijenata sada ima minimalnu vrednost homocisteina, znatno više energije, a jedino što niko od njih nema je povećan faktor rizika za nastanak infarkta miokarda.