PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kim i kumin, tako slični, a ipak različiti.

kimkumin2

Kim i kumin veoma često mešamo, da li su u pitanju iste biljke i da li im je efekat na organizam identičan? Otkrijte način kako da razlikujete ove dve biljke i njihovo dejstvo na naše zdravlje.
Kumin ( lat. Cuminum cyminum) i kim (Carvum carvi) pripadaju istoj porodici, slično izgledaju i sličnog su naziva, ali je zapravo reč o dva potpuno različita začina, sa donekle drugačijim lekovitim svojstvima i potpuno različitim ukusima. Kumin ima prijatno svežu, oštru,skoro oporu aromu i manje dominantan ukus nego kim. Zbog toga se često može naći u različitim začinskim mešavinama, poput karija. Ima karakterističan orijentalni miris, dok kim ima aromu koja podseća na mentol, a pritom je malo krupniji i tamniji od svog “rođaka”.
KIM
Kim se koristi prvenstveno kao dodatak hlebu i drugim pecivima. Kroz istoriju se upotrebljavao kao lek protiv digestivnih tegoba kao što su blage kolike, nadutost stomaka, dok se u obliku čaja i dan danas daje bebama za ublažavanje grčeva. Osim toga, reguliše menstrualni ciklus, ublažava grčeve materice, olakšava porođaj, podstiče lučenje mleka i rad mlečnih žlezda kod dojilja. Treba ga koristiti u slučaju gorušice, grčeva u stomaku i kao sredstvo za umirivanje stomačnih tegoba nakon uzimanja lekova koji izazivaju mučninu. Kim jača želudac, podstiče varenje, proizvodnju hormona, izbacivanje mokraće. Pozitivno deluje na bolesti pluća, kožna oboljenja, tegobe sa astmom, Umiruje kašalj i nadražene bronhije, jača imunitet i povećava proizvodnju antitela.
ETARSKO ULJE KIMA podstiče funkcije želuca, ublažava grčeve i smanjuje gasove. Karvon, njegov najdominantniji sastojak, uništava crevne bakterije. U slučaju nadutosti praćene jakim grčevima i tegobama sa crevima, etarsko ulje kima se može koristiti i u obliku obloga, ali razblaženo sa nekim neutralnim uljem. Osim toga deluje i na gljivice poput kandide, jednako snažno kao i niststin.
ČAJ OD KIMA se priprema tako što se kašičica zdrobljenog kima ( pola kašičice za decu) prelije ključalom vodom , ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta, procedi se i pije u malim gutljajima. Čaj se može pripremati i sa mlekom jer se etarsko ulje kime dobro rastvara u mlečnoj masnoći.
KUMIN; CRNI KUMIN; INDIJSKI KIM ILI CRNI KIM se u Indiji koristi kao tradicionalni začin već hiljadama godina. Osim toga što je odlična pomoć u slučaju lošeg varenja, poznat je kao lek za srčane tegobe i kao stredstvo protiv otoka, mučnine, groznice.
Neka istraživanja su pokazala da crni kumin ima anti dijabetična dejstva, imunološka, antiepileptična, antitumorska i antibakterijska svojstva. Koristi se kao pomoć za jačanje apetita, u slučaju dijareje, povraćanja i edema.
Kumin je bogat omega-6 i omega-3 masnim kiselinama, zbog čega održava zdravlje moždanih ćelija i pospešuje cirkulaciju u mozgu. Sadrži arginin koji je veoma važan za trudnice i pozitivno utiče na bebin razvoj.
Bogat je karotenom, kalcijumom, gvožđem, natrijumom i kalijumom, a zahvaljujuči visokom sadržaju vitamina C, kvercetina i luteina, ima moćna antioksidativna svojstva, pa samim tim preventivno deluje na kancerogena oboljenja i moždani udar. Smatra se da pomaže i u lečenju bronhijalne astme, reume i upalnih stanja u organizmu.
ULJE CRNOG KUMINA je jedno od najboljih sredstava za jačanje imuniteta. Danas se čak veruje da ulje crnog kumina može pomoći u lečenju niza bolesti koje se dovode u vezu sa narušenim imunitetom.
Za jačanje imuniteta uzima se jedna kafena kašičica ulja sa malo meda ili ceđenim voćnim sokom. U slučaju malignih oboljenja piju se tri kašičice dnevno. Efekat ovog ulja povećava beli luk.