PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Potrebe za kalcijumom kroz sva životna doba

osteoporozaKalcijum je mineral koji je našem organizmu potreban u svim uzrastima, svakodnevno, za obavljanje velikog broja fizioloških funkcija organizma. Kalcijum je neophodan za pravilnu izgradnju kostiju, funkciju srca, mišića i nervnog sistema, a takođe i za pravilno zgrušavanje krvi. Najveći deo kalcijuma u organizmu nalazi se u kostima.

Nedovoljan unos kalcijuma tokom života povezan je sa smanjenom gustinom kostiju i povećanom učestalošću preloma, posebno kod starijih osoba, i pretežno ženskog pola.

Kalcijum se uglavnom unosi u dovoljnoj količini putem hrane. Međutim, previše soli i proteina u ishrani može povećati gubitak kalcijuma putem bubrega, posebno kod osoba koje unose manju količinu kalcijuma. Intolerancija na laktozu takođe otežava apsorpciju kalcijuma. Da bi se kalcijum pravilno i u dovoljnoj količini apsorbovao u crevima, neophodan je i vitamin D. Glavni izvor aktivnog vitamina D je njegova sinteza u koži, kada je koža izložena suncu. Takođe, vitamin D se može unositi i hranom, ili suplementima.

Za pravilnu izgradnju kostiju, pored dovoljnog unosa kalcijuma u periodu rasta i razvoja, neophodna je i odgovarajuća fizička aktivnost. Dovoljan unos kalcijuma u kombinaciji sa redovnom fizičkom aktivnošću u detinjstvu i adolescenciji najbolji je način za izgradnju jakih kostiju.

Od namirnica, kalcijumom su posebno bogati mleko i mlečni proizvodi, riba (sardina), semenke susama, i dr. Pored unosa hranom, kalcijum se može unositi i u obliku različitih suplemenata. Količina kalcijuma u splementima je izražena u odnosu na preporučene dnevne potrebe. Pri korišćenju suplemenata, važno je uzeti u obzir količinu kalcijuma koja se unosi ishranom, da bi se izbeglo prekoračenje dnevnih potreba za kalcijumom.

Postoje i prirodni preparati koji se mogu koristiti kao izvor kalcijuma. Od prirodnih preparata izdvajamo PRIMED 3 Kreći se lako. PRIMED 3 je prirodan preparat na bazi meda i minerala. Povoljno deluje na koštano-zglobni sistem, izgradnju i očuvanje zdravih i jakih kostiju. PRIMED 3 je pogodan za vremenski neograničenu primenu, bez propratnih neželjenih efekata koje mogu imati veštački suplementi kalcijuma.