PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ganoderma lucidum – reiši, svojstva i primena !

Reiši pečurka (Ganoderma lucidum) je poznata po mnogobrojnim blagotvornim dejstvima na čovekov organizam. Nekada davno u Kini su je zvali – biljka besmrtnosti, ili Lingzhi, jer su verovali da može da vrati mrtve u život. U narodnoj medicini koristi se više od 2000 godina, poznata još kao pečurka dugovečnosti i duhovne snage. Pored zemalja istočne Azije, reiši raste i u našim hrastovim šumama, nazvana hrastova sjajnica. U Srbiji, međutim, uzgoj reiši još nije razvijen, tako da se uvozi, najčešće iz Kine.

Antibakterijska i antivirusna svojstva

reishi-ganoderma-lucidum-lingzhi-150x150

– Reiši se koristi za očuvanje dobrog zdravlja i vitalnosti, ili kao pomoćno sredstvo u tretmanu različitih bolesti i poremećaja zdravlja. Preventivno pokazuje povoljno dejstvo kod osoba podložnih kardiovaskularnim poremećajima, kao što su povišen krvni pritisak i povišen nivo šećera i holesterola u krvi. Reiši ima i antibakterijska i antivirusna svojstva, pa se može koristiti u prevenciji različitih infekcija. Zbog izraženog protivupalnog dejstva, ova pečurka može biti delotvorna u tretmanu nekih reumatoloških poremećaja. Pored toga, reiši ima povoljan efekat i na funkciju jetre, i njenu zaštitu od toksina i drugih štetnih materija koje dospevaju u organizam. Najviše pažnje posvećuje se dejstvu ove pečurke u prevenciji težih oboljenja, uključujući i maligne bolesti – objašnjava za “B&Z” dr Danica Petrović iz Biljne apoteke “Primed” u Beogradu.

Poželjno dodati med i vitamin C

Zrela pečurka se koristi za pripremu čaja. Reiši spore imaju veću biološku iskoristljivost, ali da bi se apsorbovale u organizmu čoveka, neophodno je slomiti njihovu opnu. Prah od slomljenih spora je jednostavniji za upotrebu, zato što ne zahteva termičku obradu. U pripremljeni napitak od reiši pečurke poželjno je dodati med i vitamin C, radi bolje apsorpcije njenih aktivnih sastojaka.

Brojna naučna istraživanja ukazala su na pozitivno dejstvo Reishi na umanjenje tegoba kod alergijskog rinitisa, koje se javljaju kao posledica aktivacije imunološkog odgovora nekim alergenom iz vazduha. Reiši utiče na smanjenje oslobađanja histamina, koji je glavni uzrok alergijske reakcije. Takođe, aktivni sastojci pokazuju i izraženo protivupalno dejstvo.

Kod nas se ova pečurka može naći u različitim oblicima: u listićima za pripremu čaja, kao čist prah slomljenih spora, ili u sastavu različitih preparata i suplemenata, u kombinaciji sa medom, biljnim ekstraktima ili drugim medicinskim pečurkama.

Negde i oprez

Neželjene reakcije upotrebe reiši pečurke su veoma retke, u vidu prolaznog osipa po koži. Pažnju treba da obrate osobe koje piju antihipertenzive i lekove za regulisanje povišenih vrednosti šećera u krvi, zato što ova pečurka može dodatno uticati na snižavanje nivoa krvnog pritiska i šećera.

Ž.R.

Da li ste probali Fungovit MED & REISHI (reiši broken spore u medu ) ?

Preuzeto sa sajta Bilje & Zdrvlje !