PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Polen prijatelj prostate

primed-polen

Pre više od 50 godina otkriveno je da ekstrat polena značajno otklanja simptome nastale kao posledica uvećane prostate, kao i simptome prostatitisa i prostadinije, druga dva stanja koja pogađaju prostatu. Ali tu se ne završava priča o blagotvornom dejstvu polena. Nedavna istraživanja pokazala su da ekstrat polena inhibira rast nekih tumorskih ćelija, da aktivira neke zaštitne enzime jetre, da sprečava srčana oštećenja i podiže izdržljivost fizički aktivnim osobama.

Ekstrat polena je specijalna mikstura koja sadrži i hidrosolubilne i liposolubilne supstance, dobijen od različitih polena, uglavnom raži (Cernilton). Dobrobiti polena se uglavnom vezuju za benignu hiperplaziju prostate (BHP), u čijoj se osnovi nalazi porast broja ćelija prostate u kasnijem životnom dobu. Skoro 60% muškaraca između 40 i 59 godine ima ovaj vid problema sa prostatom, dok su simptomi uočljivi tek posle 50 godine. Oko 80-te godine čak 85% muškaraca ispoljiće ove simptome. Jedan od prvih simptoma koji se javljaju, je progresivno smanjenje sposobnosti mokraćne bešike da izbaci urin kako se prostata uvećava.

Prostatitis je sveobuhvatni termin za nekoliko problema povezanih sa prostatom. Uvek uključuje zapaljenje prostate a neretko i bol, dok kod BHP mahom protiče bez bolova. Dosta je čest kod odraslih muškaraca, može se podeliti na 4 tipa. Samo 5% je izazvan bakterijom i može biti akutan i hroničan. U 64% slučajeva je nebakterijski, a prostadinija se javlja u 31% slučajeva. Kod nebakterijskog prostatitisa, uzročnik nije izolovan, karakteriše se povećanim brojem i aktivnošću inflamatornih ćelija u prostati. Iz semene tečnosti se ne izoluju mikroorganizmi. Lečenje u ovom slučaju nije dalo dobre rezultate, može pomoći izbegavanje alkohola ili začinjenje hrane.

Prostadinija se često sreće kod mladih i sredovečnih muškaraca, uzrokuje simptome slične prostatitisu ali bez povećanog broja inflamatornih ćelija. Ispoljava se kao bol ili nelagodnost, težina u preponama, perineumu, testisima, donjem delu leđa i penisu. Fine kontrakcije mišića u delu prostate koji okružuje uretru i vrat mokraćne bešike, izazivaju refluks koje deluje iritirajuće na prostatu i semene kanaliće i izaziva inflamaciju. Slabost mišića karličnog dna i emocionalni stres smatraju se moćnim pomažućim faktorima kod prostadinije.

Među ovim poremećajima prostate, BHP najviše muči muškarce. Uvećanje prostate je usko povezano sa starenjem. Može se reći da je BHP posledica tzv. “muške menopauze”, jer dolazi do porasta nivoa estrogena u odnosu na testosteron. Testosteron dostiže svoj pik u adolescenciji, i tokom života se progresivno smanjuje, a nagli pad se dešava oko 50 godine. Pad testosterona kompezatorno dovodi do otpuštanja drugih hormona koji stimulišu proizvodnju testosterona. Oni ne sprečavaju pad testosterona, već povećavaju njegovu transformaciju u 5-alfa-dihidrotestosteron (DHT) pod dejstvom enzima alfa-reduktaze. Deluju i na pojačano vezivanje za receptore i smanjuju klirens DHT iz ćelija prostate. Dakle DHT je odgovoran za rast ćelija prostate, tako što se vezuje za alfa1-receptore. Kada sa receptorom udje u ćeliju, vezuje se za DNK i podstiče rast ćelija prostate.

Kako polen deluje? Kliničke studije su utvrdile da za vreme 12 nedeljnog tretmana doslo do napretka u 60-88% slučajeva, upotrebom tačno određene doze a zavisno od ozbiljnosti problema na samom početku. Mehanizam kojim olakšava tegobe je da dolazi do opuštanja mišića, redukuje kontrakcije mišića u tkivu prostate i tako olakšava izmokravanje.

Nekoliko kliničkih studija je pokazalo da polen smanjuje veličinu prostate, na taj načom što ili blokira enzim alfa-reduktazu ili sprečava vezivanje DHT za alfa1-receptor. O kom god da je mehanizmu reč, oba sprečavaju uvećane prostate.

Kliničke i studije na životinjama, potvrdile su da polen umiruje upalne procese u celom organizmu, a ne samo kod prostate. Odavno je poznato da polen ima uticaj na aktivnost imunog sistema. Naime u organizmu deluje kao imunoregulator i može smanjiti imunsku hiperaktivnost. U studiji rađenoj na životinjama u Ukrajni, pokazano je da ekstrat polena normalizuje rad glutation enzimskog sistema, koji je bitan antioksidazni sistem u organizmu. Ekstrat polena ima moć da zaštiti srce od određenih tipova napada. Još neke studije su pokazale da hidrosolubilne komponente iz polena ubijaju pojedine tumorske ćelije. Na svim pomenutim poljima polen može ostvariti svoje blagotvorno dejstvo.

Pošto su dokazani mnogobrojni pozitivni efekti polena na prostatu, utvrđuje se mogućnost preventivnog uzimanja polena, u vidu suplemenata, kod muškaraca preko 50 godina.

PRIMED polen je isključivo domaćeg porekla sakupljan na području Srema. PRIMED polen je cvetni prah, izuzetno bogat hranljivim materijama (belančevine, masti, ugljeni hidrati, vitamini iz B grupe), mineralne materije, fermenti i druge aktivne komponente. PRIMED polen deluje kod malokrvnosti, problema sa prostatom i jetrom a naročito se preporučuje za plodnost, širenje krvnih sudova posle hemio terapije i zračenja.

PRIMED 6 urinarius uspešno otklanja simptome otežanog mokrenja, pomaže kod hipertrofične prostate. Primed 6 je dijetetski suplement na bazi kvalitetnog pčelinjeg meda, polena, golice i lekovitih trava ubranih na ekološki čistim predelima Srbije. Sadrži cink koji je neophodan za bolje funkcionisanje prostate. PRIMED 6 urinarius zahvaljujući lekovitim sastojcima koštica bundeve i njenih ulja jača muskulaturu mokraćnog mehura, podstiče mokrenje, smiruje upalne procese te sprečava poremećaje u funkcionisanju mokraćnih kanala.

primed6