PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Peruanska maka ublažava simptome menopauze

maka-prahPeruanska maka (Lepidium meyenii) je biljka poreklom iz Južne Amerike. U narodnoj medicini, maka se vekovima koristi za povećanje “unutrašnje energije”, za jačanje organizma i povećanje izdržljivosti i libida.

U nekoliko studija koje su istraživale dejstvo make na simptome menopauze, zapaženo je značajno povoljno dejstvo.

Menopauza (poslednja menstruacija) i period nakon menopauze može biti praćen različitim simptomima koji su posledica postepenog gašenja funkcije jajnika. Promene raspoloženja, valunzi (naleti vrućine), promene krvnog pritiska, smanjenje libida su neki od najčešćih problema sa kojima se suočavaju žene u perimenopauzi i nakon menopauze.

U istraživanju sprovedenom na univerzitetu Viktorija, u Australiji, primećeno je povoljno dejstvo make na smanjenje simptoma anksioznosti i depresije, kao i smanjenje simptoma seksualne disfunkcije. U toku istraživanja nije primećeno povećanje ili smanjenje nivoa polnih hormona, tako da se pretpostavlja da maka nekim drugim procesom utiče na uklanjanje simptoma menopauze.

Osteopenija i osteoporoza su čest problem kod žena u zrelom dobu, i takođe su posledica nedostatka ženskih polnih hormona. Redovna upotreba make pokazuje povoljno dejstvo na jačanje kostiju i pomaže u tretmanu osteoporoze.

Takođe, maka blagotvorno deluje i na zdravlje štitaste žlezde, pa se može koristiti u tretmanu poremećaja rada ove žlezde, za poboljšanje njene funkcije.

Primena ove biljke se preporučuje i kod hroničnog stresa, umora i  povećanog psiho-fizičkog napora.

Primed 10 fertimed je prirodni preparat na bazi meda,  polena, propolisa, matičnog mleča i peruanske make.

Preparat možete potražiti u PRIMED BIO-apotekama u Beogradu ili poručiti telefonom. Za sve informacije pozovite naš call centar, tel. 011/715-12-65.

Reference:
http://www.hormonesmatter.com/maca-powder-menopausal-symptoms/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21840656
http://www.drweil.com/health-wellness/health-centers/women/maca-for-menopausal-symptoms/