PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

5 saveta u borbi protiv hemoroida

hemoroidiHemoroidi, ili proširenja vena hemoroidalnog venskog pleksusa, veoma su čest problem. Neprijatni simptomi, kao što su bol, svrab, nelagodnost i krv u stolici najčešći su pokazatelj prisustva hemoroida. Hemoroidi ne spadaju u ozbiljne, životno ugrožavajuće probleme, ali kod izraženih simptoma mogu u velikoj meri ometati normalno funkcionisanje i obavljanje dnevnih aktivnosti.

Hemoroidi su trajna proširenja vena, a do pojave pomenutih simptoma uglavnom dolazi u slučaju infekcije. Takođe, tvrda stolica vrši pritisak na hemoroide i može izazvati pucanje krvnih sudova i krvarenje.

Postoji nekoliko mera i preporuka koje mogu ublažiti simptome hemoroida:

  • Povećan unos biljnih vlakana doprinosi boljoj probavi. Vlakna vezuju vodu, čime se omekšava i olakšava prolazak stolice, a samim tim vrši manji pritisak na vene hemoroidalnog pleksusa. Visok sadržaj vlakana ima npr. lan, čija seme ili psilijum ljuspice. Preporučuje se dnevni unos od 15-30g vlakana.
  • Ne odlažite defekaciju. Zadržavanje stolice može pogoršati opstipaciju, a samim tim i simptome hemoroida.
  • Čučeći položaj olakšava defekaciju, pa se preporučuje npr. oslanjanje nogu na stoličicu za vreme sedenja na šolji.
  • Sedenje u toploj (mlakoj) kupki u trajanju od 10-15 minuta su se pokazale kao delotvorne u ublažavanju bola, svraba i nelagodnosti. Takođe, doprinosi se higijeni analnog predela, koja je neophodna za sprečavanje razvoja infekcije kojoj su hemoroidi izuzetno podložni.
  • Upotreba biljnih čepića i melema (“over the counter” preparati) za svakodnevnu higijenu analnog predela i hemoroida daje takođe odlične rezultate u tretmanu hemoroida. Na tržištu postoji veliki broj proizvoda u obliku čepića i melema koji su na bazi biljnih ulja, biljnih ekstrakata i drugih prirodnih sastojaka koji utiču na smanjenje zapaljenja, svraba, bola i drugih simptoma hemoroida.

Posebno povoljno dejstvo pokazuje HEMOREKS melem protiv hemoroida. HEMOREKS sadrži 10 različitih biljnih sastojaka koji deluju protiv zapaljenja, podstiču zarastanje i regeneraciju oštećene sluzokože, smanjuju iritaciju, svrab, bol, nelagodnost i druge simptome hemoroida. Prirodan sastav omogućava upotrebu bez ograničenja i neželjenih efekata.
Za sve informacije  HEMOREKS melemu možete pozvati naš call centar, tel. 011/715-12-65.