PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kurkuma protiv bola u zglobovima

kurkumaKurkuma ima mnoga blagotvorna dejstva na organizam čoveka, zbog čega je vrlo popularna već dgi niz godina. Kurkuma se koristi kao začin u kulinarstvu, ali se može naći i u sastavu različitih preparata za poboljšanje imuniteta, protiv različitih infekcija i zapaljenja.

U ajurvedi, narodnoj indijskoj medicini, kurkuma se tradicionalno koristi u tretmanu artritisa i drugih zapaljenskih bolesti zglobova. Većina podataka iz studija odnose se na dejstvo kurkume na reumatoidni artritis, ali postoje podaci i o mogućem povoljnom dejstvu kurkume i u slučaju osteoartritisa.

Kurkuma poseduje antiinflamatorno dejstvo, smanjuje upalu, čime se objašnjava njen doprinos u tretmanu reumatoidnog artritisa i drugih zapaljenskih bolesti.

Aktivni sastojci kurkume pokazuju i antioksidativno i određena antikancerogena svojstva. Takođe, kurkuma povoljno deluje na jetru i stvaranje žuči, čime učestvuje u detoksikaciji organizma.

Za potvrdu svih ovih osobina i efekata potrebno je izvršiti veći broj kontrolisanih kliničkih studija kako bi se utvrdila sva povoljna i isključila potencijalno štetna dejstva kurkume.

U sastavu preparata PRIMED 3 kurkuma se nalazi u kombinaciji sa kalcijumom i propolisom. PRIMED 3 povoljno deluje na koštano-zglobni sistem, a posebno se preporuluje osobama sa upalnim procesima na zglobovima, kao i osobama koje imaju osteopeniju ili osteoporozu. PRIMED 3 mogu koristiti i potpuno zdrave osobe, u prevenciji pomenutih stanja, kao i fizički aktivne osobe, za nadoknadu minerala i jačanje koštano-zglobnog sistema.