PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Pčelinji hleb jača krvne sudove i popravlja krvnu sliku

pergaSirovi polen, koji pčele skupljaju sa cvetova i na svojim nožicama unose u košnice i skladište u ćelijama saća, zapravo je samo sirovina od koje treba da nastane pčelinji hleb ili perga. Kada svoje šestougaone ćelije saća donekle napune polenom, one ga pažljivo mešaju i sabijaju, pri tome mu dodaju mešavinu izlučevina svojih endokrinih žlezda i konzerviraju ga tankim slojem meda. Pod dejstvom fermenata prisutnih u medu i izlučevinama i pod dejstvom celog niza mikroorganizama, dolazi do mlečno-kiselinskog vrenja koje traje 15 dana. U toku tog procesa dolazi do pucanja celulozne opne polenovog zrna i do proizvodnje mlečne kiseline, koja zajedno sa drugim antibiotskim jedinjenjima obezbeđuje konzervaciju.
Kako je u toku procesa fermentacije došlo do pucanja nesvarljive celulozne opne , perga je za razliku od sirovog polena mnogo mekša, jer su zrna otvorena, lako se vare, sastojci su dostupni organizmu i ne opterećuju crevni trakt. Nasuprot čistom polenu, pravilno čuvana perga na suvom i prohladnom mestu, može se očuvati do 17 godina i to bez kvalitativnih izmena njenih svojstava. Alergije na polen postoje, dok u slučaju perge nisu poznate.
Perga, dobijena složenim procesima fermentacije, ima stabilni hemijski sastav i mikrobiološki je potpuno sterilna. Ona predstavlja pčelinju hranu koju one koriste za ishranu svojih mladunaca.
Perga sadrži sve što je organizmu potrebno da živi, u njoj su sve nezamenljive amino-kiseline neophodne za organizam kičmenjaka. Bogata je vrednim ugljenim hidratima, visoko vrednim proteinima, enzimima, pigmentima, vitaminima B grupe, vitaminima E ,D, A, K, mineralima, posebno kalijumom i gvožđem . Perga sadrži preko 100 vrsta različitih gljivica, preko 40 vrsta dobrih bakterija i sve ono što sadrži sakupljeni polen sa cvetova biljaka. Zbog visokog sadržaja belančevina, vitamina i mikroelemenata perga je našla primenu u lečenju bolesti, a ima veliku perspektivu u kozmetici i medicini.
Bitna osobina perge je ta što ona pomaže kod velikog broja generalizovanih bolesti i poremećaja. Perga blagotvorno deluje na organizam i njeno pozitivno dejstvo se oseti već nakon nekoliko dana upotrebe. Jedan poseban sastojak koji se ne nalazi ni u jednoj drugoj namirnici u tako velikim količinama je vitamin P-rutin, čija je koncentracija u pergi oko 13mg na 100 gr perge. Ovaj vitamin ima sposobnost jačanja zidova krvnih sudova, smanjuje njihovu propustljivost, jača kapilare i zidove vena. Iz tog razloga se perga preporučuje u stanjima kao što su infarkt miokarda, izliv krvi na mozgu, krvarenje u mrežnjači oka, krvarenja u digestivnom traktu (čir, gastritis, tumor…) Perga se zbog prisustva mnogo pozitivnih mikroorganizama naročito preporučuje kod osoba sa lošim varenjem, oslabljenom crevnom florom zbog korišćenja antibiotika, hrane koja se teško vari ili kao posledica radioterapije i hemioterapije u sklopu lečenja malignih bolesti. Koristi se u lečenju kolitisa, hroničnih zatvora, hepatita, hroničnih zapaljenja prostate i impotencije, kod bolesti koje su vezane za jetru i njenu funkciju. Perga je bogata aminokiselinama i rutinom koji su osnovne komponente telesnih albumina i imaju veliki značaj za deobu i obnavljanje oštećenih ćelija. Zbog visokog sadržaja aminokiselina omogućava uspešno držanje raznih dijeta i pospešuje mršavljenje uz istovremeno poboljšavanje zdravstvenog stanja organizma. Takođe, zbog kompleksnog sastava perga je poželjna hrana u periodu rasta i razvoja organizma, tokom stresnih perioda, za sportiste kao i za odrasle osobe koje se oporavljaju od težih bolesti i operacija. Perga sadrži antianemični faktor i ima jako antiseptičko dejstvo protiv velikog broja patogenih bakterija. Pomaže kod poremećaja memorije, naročito kod starijih osoba. Primenjuje se prilikom smetnji u radu srca.
Perga se može konzumirati oralno, kao neki slatkiš u izvornom stanju i u obliku mešavine sa kristalisanim medom. Mešavini kristalisanog meda i perge može se dodati matični mleč i propolis. Ova moćna kombinacija pčelinjih proizvoda se može naći u jedinstvenom preparatu pod nazivom Primed 1 apikompleks. Ovaj prirodni preparat jača sveukupne odbrambene snage organizma i pomaže u suzbijanju bakterijskih i virusnih infekcija. Ovaj preparat ne treba odmah gutati, već pustiti da se lagano topi u ustima i klizi u želudac. Doza za odrasle i decu iznad 10 godina je 1 do 2 kašičice dnevno, pola sata pre ili dva sata nakon obroka. Deca od 3 do 10 godina mogu uzimati 2 puta dnevno, po pola kafene kašičice. Preporuka je popiti vodu ili drugu tečnost tek posle jednog sata kako ne bi došlo do razblaživanja lekovitih sastojaka.