PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Zašto nastaje osteoporoza i kako je ublažiti?

osteoporoza2Koštano tkivo čoveka je jedno veoma dinamično tkivo, koje tokom životnog veka podleže stalnoj apsorpciji i izgradnji. Ovaj proces se naziva remodeliranje. Kako čovek stari, sve više dominira proces apsorpcije kostiju, koje dovodi do stanja osteopenije– smanjene gustine kostiju, a u izraženom obliku prelazi u osteoporozu, stanje koje relativno često može da se zakomplikuje patološkim prelomima kostiju.

Kod koga se javlja osteoporoza?
Osteoporoza se može razviti i kod muškaraca, ali je kod žena mnogo učestalija. Kako žene stare, nivo hormona estrogena se smanjuje, a rizik za osteoporozu se povećava. Koliko je nivo estrogena važan preventivni faktor pokazuje činjenica da žene koje su u toku generativnog perioda koristile konraceptivne pilule, imaju manji rizik za pojavu osteoporoze u zrelim godinama.

Simptomi smanjene gustine kostiju uključuju bol i osetljivost u leđima, smanjenje visine, pojavu deformiteta kičme kao što je kifoza (savijenost kičmenog stuba ka napred).

S obzirom na to da je zamena izgubljenog koštanog tkiva veoma teška, prevencija osteoporoze je najbolji pristup u borbi sa ovim problemom.

Optimalan unos kalcijuma je prvi i osnovni korak. Dobar izvor kalcijuma su mleko i mlečni proizvodi, lisnato povrće, susam, orasi i morski plodovi. Većina žena u toku dana ne unosi ni polovinu od preporučenih dnevnih doza kalcijuma. Ukoliko već niste u mogućnosti da unesete dovoljno kalcijuma kroz redovnu i raznovrsnu ishranu, preporučljivo je korišćenje nekog od suplemenata.

Mi Vam preporučujemo PRIMED 3 Kreći se lako. Reč je o prirodnom preparatu na bazi meda i kalcijuma, u odnosu koji omogućuje najbolju iskorišćenost kalcijuma u organizmu. Prednost PRIMED 3 preparata je i u njegovom jednostavnom načinu konzumacije, 1-2x dnevno po jedna kafena kašičica preparata, dovoljna je za optimalan unos kalcijuma. Takođe, velika prednost je i nepostojanje neželjenih reakcija na preparat, čak i u toku dugotrajne svakodnevne primene preparata.