PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Mršavljenje kao rešenje za dijabetes tip II

Opšte je poznato da regulisanje telesne težine, odnosno očuvanje optimalne telesne težine ima veoma značajnu ulogu u prevenciji dijabetesa tip II (DM tip II). Međutim, ukoliko je već nastao, dijabetes tip II, kod gojaznih osoba veoma dobro reaguje na smanjenje telesne mase. Kod nekih osoba, regulisanje telesne težine, uz dalje pridržavanje preporučenog režima ishrane može biti dovoljno za održavanje nivoa šećera u okviru normalnih vrednosti.

Jedno od objašnjenja kao razlog navodi smanjenje visceralnih masti (masti koje se “talože” unutar abdomena). Naime, povećanje taloženja masti unutar jetre i pankreasa onemogućava njihovo normalno funkcionisanje. Znamo da je uloga pankreasa u održavanju nivoa šećera esencijalna, zato što pankreas stvara insulin, ali, i jetra ima veoma važnu ulogu u metabolizmu glukoze. Povećana količina nataloženih masti unutar jetre i pankreasa remeti sve njihove funkcije, uključujući i očuvanje ravnoteže šećera. Kod značajnog broja gojaznih, zapaženo je smanjenje nivoa šećera, zajedno sa smanjenjem telesne mase, što se objašnjava poboljšanjem funkcije pankreasa u stvaranju insulina i jetre u metabolizmu šećera.

Zbog toga, kod gojaznih osoba sa umerenim povećanim nivoom šećera, prva mera u tretmanu trebalo bi da bude regulacija telesne težine, sa izmenjenim higijensko-dijetetskim navikama. Ukoliko se na ovaj način ne postignu očekivani rezultati, sledeća mera je uvođenje odgovarajućih lekova za regulisanje nivoa šećera.

Faza u kojoj postoji blago odstupanje od normalnih vrednosti šećera je najbolje vreme za odgovarajuće korekcije, kako bi se sprečilo dalje napredovanje problema do faze u kojoj je neophodno da se uvede i upotreba insulina.

Od prirodnih preparata koji daju povoljne rezultate u regulisanju nivoa šećera, izdvajamo medicinsku gljivu Coprinus comatus.

Coprinus može pomoći u boljem regulisanju vrednosti šećera u krvi, kao i u smanjenju rizika od nastanka komplikacija dijabetesa. Deluje zaštitno na ćelije pankreasa, i stimuliše njihov rad. Savremena istraživanja su pokazala povoljna dejstva Coprinus gljive i u regulisanju telesne mase i smanjenju nivoa holesterola u krvi, što ima značajnu ulogu u prevenciji različitih kardiovaskularnih poremećaja.

PORUČITE PRIMED COPRINUS COMATUS PRAH OVDE!

Coprinus je bogat vlaknima koja, kao što je dobro poznato utiču povoljno na probavu i olakšavaju tegobe kod hemoroida.