PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Bolest koja menja arhitekturu kostiju.

Osteoporoza je sistemsko oboljenje skeleta, koje dovodi do smanjenja mineralne gustine kostiju (tj koštane mase) poremećaja njene arhitekture, čime predisponira nastanak patoloških preloma (naročito velikih kostiju i zglobova) a time i smanjenje fizičkih mogućnosti i autonomnosti pacijenta.
Ubraja se u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti u svetu, a pogađa češće žene (koje čine oko 80% od ukupno obolelih). Ni muškarci nisu pošteđeni ovog oboljenja, iako andropauza počinje oko 10 godina kasnije nego menopauza, pa i promene na kostima nastaju kasnije.
Kod žena je za količinu koštane mase odgovoran glavni hormon „ženstvenosti, mladosti i lepote“ a kod muškaraca testosteron, i ti hormoni u stvari čuvaju kalcijum, glavni gradivni mineral u kostima. Čim polni hormoni počnu padati, nastaje gubitak koštane mase.
Koštana masa se stvara do 25. godine života, i za taj proces su osim pomenutih hormona i kalcijuma, važni i drugi minerali – poput magnezijuma, fosfora, bakra, cinka, gvožđa, silicijuma i mangana, koji u zajedničkom metaboličkom sadejstvu obezbeđuju masu, kompaktnost i čvrstinu kosti.
Posle 35 godina dolazi do biološki uslovljenog gubitka koštane mase koji iznosi 0,3 do 0,5 %. To je prirodni proces kome doprinose i štetne navike poput konzumiranja alkohola, duvana, fizičke neaktivnosti, ali i pojedine bolesti i terapija istih (npr. hemoterapija, terapija kortikosteroidima itd).
Međunarodna fondacija za osteoporozu uvela je test za procenu rizika od osteoporoze, a najpouzdaniji način dijagnostike je osteodenzitometrija ili DEXA – sigurna i bezbolna metoda sa minimalnim ozračenjem.
Simptomi su dugo neprepoznatljivi i netipični u smislu bolova, smanjene pokretljivosti, a najčešće se dijagnostikuju prilikom pojave najeklatantnijih – a to su prelomi kostiju zgloba kuka, kolena i ručnog zgloba.
Terapija je farmakološka (primena tzv. bisfosfonata, koji sprečavaju resorpciju kosti) vitamina D, preparata kalcijuma, hormonske supstitucije (kod žena estrogena, a muškaraca androgenih anabolika); dok u nefarmakološku terapiju spadaju brojni suplementi crvene deteline, biljnih i životinjskih hondroitin fosfata, hijalurona, multivitamina i oligoelemenata. Raznovrsna ishrana, sunčanje i fizička aktivnost, kineziterapija i ostali vidovi fizikalne terapije su neophodan činilac. Kao i u slučaju ostalih oboljenja, ide se ka personalizaciji, tj. individuaciji dijagnostike i terapije, što je preduslov za adekvatno lečenje i socijalnu efikasnost pojedinca.
PRIMED 3 KREĆI SE LAKO JE PRIRODAN PREPARAT NA BAZI MEDA, KALCIJUMA I KURKUME, SA DODATKOM MEDICINSKIH GLJIVA REJŠI I ŠITAKE koji se preporučuje kod:
osteopenije
osteoporoze
reumatskog i drugih oblika artritisa
povećane potrebe za kalcijumom
Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.