PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Medicinske gljive protiv problema sa opstipacijom

Hronična opstipacija ili zatvor predstavlja stanje u kome postoji smanjena učestalost pražnjenja creva koje traje nekoliko nedelja ili duže. Pod opstipacijom se podrazumeva obično manje od tri pražnjenja u toku jedne nedelje.

Kako na peristaltiku (pokretanje creva) i pražnjenje utiče veći broj faktora, normalno je da će povremeno doći do smanjenja broja pražnjenja kod bilo koje osobe. Npr, nedovoljan unos vode u toku samo jednog dana može da utiče na pražnjenje creva. Svakako, normalizacijom unosa vode, ovaj problem brzo nestaje.

Za razliku od ovih normalnih varijacija, kod određenog broja osoba postoji hronični problem sa zatvorom koji može da značajno utiče na svakodnevicu. Takođe, hronična opstipacija može da se odrazi i na funkcionisanje drugih organa i sistema organizma.

Tretman opstipacije zavisiće od osnovnog uzroka koji dovodi do poremećaja u pražnjenju creva. Nekada je, i pored svih izvršenih ispitivanja teško ili nemoguće utvrditi jasan uzrok opstipacije.

Koje medicinske gljive pokazuju povoljno dejstvo kod opstipacije?

Hericium erinaceus ili lavlja griva blagotvorno dejstvo na zaštitu i obnovu sluzokože creva. To može da doprinese poboljšanju funkcionisanja digestivnog sistema. Takođe, smatra se da lavlja griva pomaže u održavanju normalne crevne flore. Preporučuje se i kod određenih upalnih procesa u digestivnom sistemu, kao što je ulcerozni kolitis i/ili Kronova bolest.

Shiitake takođe pomažu u očuvanju normalne flore creva, “dobrih” bakterija koje imaju važnu ulogu u fiziološkim funkcijama digestivnog sistema. Sve to zajedno utiče na očuvanje normalnih pokreta creva.

Coprinus comatus je još jedna od mnogih medicinskih gljiva koja se može preporučiti i kod osoba koje imaju problem sa opstipacijom. Kao i druge gljive, Coprinus ima povoljno delovanje na probavu i varenje, usled značajnog sadržaja fitonutrijenata.

Medicinske gljive se mogu naći u različim prirodnim proizvodima za upotrebu kod ljudi. Tako, ovde možemo da istaknemo korisna svojstva PRIMED 14, jednog od PRIMED preparata na bazi meda.

PRIMED 14 COPRINUS je prirodan preparat na bazi meda i medicinske gljive Coprinus comatus.

PRIMED 14 COPRINUS se preporučuje kod:

  • spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida
  • opstipacije (zatvora)
  • problema sa varenjem