PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Ishrana u prevenciji hemoroida.

Hemoridi ili šuljevi predstavljaju otečene sunđeraste delove tkiva u kojima postoji mnogo krvnih sudova, a koji koji se nalaze na čmaru i donjem delu rektuma (debelog creva). Mnogim osobama hemoroidi su veliki problem, koji rešavaju na razne načine: hirurškim putem, laserom, medikamentima i hemoroidalnim čepićima. Hemoroidi se najbolje mogu sprečiti pravilnom i zdravom ishranom, ali takođe ukoliko ih već imate, možete umanjiti tegobe. Hemoroidi se dele na unutrašnje, koji se nalaze u analnom kanalu i spoljašnje, kada se mogu osetiti kao neki čvorići ili kuglice na samom otvoru čmara.
Hemoroidi su česta pojava, tako da polovina osoba (oba pola) preko 50 godina ima hemoroide. Simptomi obahvataju bezbolno svetlocrveno krvarenje, ali to nije u samoj stolici. Pored toga, javlja se i bol prilikom pražnjenja creva i svrab. Hemoroidi nisu opasni po život, samo stvaraju nalagodu. Ako imate unutrašnje hemoroide, možete videti krvav trag na toalet papiru, ali mnogo je veći problem ako unutrašnji hemoroidi ispadnu iz anusa, tada celo područje boli, svrbi i veoma je osetljivo. Ako su u pitanju veliki hemoroidi, bol može biti veoma jaka.
Ko je sve podložan nastanku hemoroida.
Izazivač hemoroida je najčešće zatvor, usled povećanja pritiska u krvnim sudovima prilikom napipanja pri pražnjenju creva. Zatvor takođe pogoršava stanje već prisutnih hemoroida, jer je debelo crevo i čmar podvrgnut pritisku, pa se mehanički grebu prošireni krvni sudovi i tako uvećavaju.
Posebno su hemoroidi česta pojava kod trudnica, kada je javljaju u kasnoj trudnoći i usled porođaja. Hemoroidima su podležnije gojazne i neaktivne osobe, kao i one osobe koje ne vode mnogo računa o svojoj ishrani i unose preterane količine rafinisane, prerađene hrane. Sve se ovo može sprečiti dovoljnim konzumiranjem tečnosti i dijetnih vlakana. Takođe, kada sedite na šolji, trudite se da to ne bude suviše kratko i sa mnogo naprezanja.
Hemoroidi i ishrana: ima neka tajna veza…
Kada je reč o prevenciji hemoroida, ishana je tu od velike važnosti. Ona predviđa da se posredno utiče na zdravlje krvnih sudova, kao i sprčavanja zatvora koji su u najvećoj meri krivci za pojavu hemoroida. Ako se hemoroidi ipak pojave, nepravilna ishrana može intenzivirati problem, pa ne čekajte da promenite loše navike u ishrani. Pored terapije medikamentima ili hirurškog načina rešavanja problema hemoroida, uvedite zdravu ishranu.
Saveti za prevenciju hemoroida.
Ako ste gojazni, smršajte, jer zbog viška kilograma imate veće opterećenje na ceo organizam – na krvotok i probavni sistem;
U vašu ishranu obavezno unosite dovoljno dijetnih vlakana, u cilju sprečavanja zatvora i održavanja zdravlja vaših krvnih sudova;
Redovno jedite supu ili čorbu i pijte više vode od preporučenih 2 litra, kako bi vam stolica bila mekša;
Nemojte voditi sedeći način života, jer pored toga što tako manje sagorevate kalorije, tako nedovoljno stimulišete krvotok;
Ne preterujte sa brzinom odlaska u toalet, ali ni sa odugovlačenjem. Naime, dugo sedenje na šolji povećava pritisak na čmar;
Vodite računa da vam ishrana bude raznovrsna i bogata svežim povrćem i voćem, integralnim žitaricama, semekama i koštuničavim voćem. Sve navedeno je odličan izvor dijetnih vlakana koje minimiziraju mogućnost zatvora. Naravno, ove namirnice obezbeđuju potrebni vitamin C (citrusno voće, kupus, paprika, paradajz, brokoli i mnogo drugo povrće), kao i flavonoide (njih sadrže sve integralne žitarice, voće svetlih boja i povrće) i druge fitohemikalije koje povoljno utiču na zdravlje krvnih sudova (heljda, trešnje, višnje, jagode, maline, itd.)
Danima kada osećate bolove, trudite se da ne sedite mnogo, već odmarajte u polusedećem položaju ili ležećem tako da vam nivo stopala bude iznad nivoa karlice;
Neaktivnost pojačava tegobe, pa se trudite da ako već niste, uvedete redovnu fizčku aktivnost, dovoljno je 20-30 minuta dnevno. Tako će vam krvni sudovi biti zdraviji, a imaćete i bolju kondiciju i lakše ćete prazniti creva.
Uz pravilnu ishranu i više kretanja, hemoroidi vam neće praviti mnogo problema.
Coprinus comatus je jedna od medicinskih gljiva sa dugogodišnjom upotrebom u tradicionalnoj medicini. Pokazuje mnoga blagotvorna dejstva u organizmu čoveka u prevenciji i kao pomoć u tretmanu različitih poremećaja zdravlja. Gljiva Coprinus comatus sadrži značajan procenat vlakana koja povoljno utiču na varenje i probavu i pomažu u regulisanju telesne težine. Poboljšanjem probave i cirkulacije, utiče na smanjenje tegoba kod unutrašnjih i spoljašnjih hemoroida.