PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Važnost cinka za zdravlje prostate!

Cink je mineral u tragovima i organizam ga dobija kroz ishranu. Pored gvožđa, cink je najčešći mineral u telu i nalazi se u svakoj ćeliji.
Iako se u organizmu nalazi u malim količinama sastavni je deo brojnih enzima, što znači da igra važnu ulogu u zdravom metabolizmu i stvaranju novih ćelija. Ima takođe važnu ulogu u imunološkom sistemu.
Cink ima antioksidativna svojstva, štiti ćelije u telu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Slobodni radikali mogu doprineti procesu starenja, kao i razvoju brojnih zdravstvenih problema, uključujući srčane bolesti i rak.
Antioksidansi mogu neutralizovati slobodne radikale i mogu smanjiti ili čak sprečiti neka od oštećenja koje uzrokuju.
Telu nije potrebna velika količina cinka.
Nizak nivo cinka je česta pojava, ali uzimanje multivitamina, uz zdravu ishranu, trebalo bi da obezbedi dovoljne količine potrebnog cinka. Nizak nivo cinka se ponekad vidi kod starijih osoba, alkoholičara, osoba s anoreksijom i osoba na vrlo ograničenim dijetama.
Ljudi koji imaju sindrom malapsorpcije, kao što je Kronova bolest ili celijakija, takođe mogu imati manjak cinka.nk je koncentisan u kostima, koži, mišićima, zubima, jetri, belim krvnim zrncima.
ZAŠTO NAM JE POTREBAN CINK?
Cink je direktno uključen u podelu ćelija, pomažući u stvaranju novih ćelija i održavanju enzima koji rade na optimalan način.
Smatra se da igra važnu ulogu u funkciji mozga, pomažući da mozak reaguje na učenje. Sprečava nakupljanje teških metala u mozgu, pa pomaže u sprečavanju degeneracije ćelija i smanjuje rizik od stanja poput Alzheimerove bolesti.
CINK IGRA VAŽNU ULOGU U ZDRAVLJU MUŠKE PROSTATE
Ćelije prostate zahtevaju otprilike deset puta više cinka od ostalih ćelija u telu.
Bitan je i za ispravnu ravnotežu testosterona – muškog hormona. Muškarci sa niskim nivoom cinka pod većim su rizikom od razvoja karcinoma prostate.
Cink je mineral koji se preporučuje muškarcima koji imaju problema sa uvećanom prostatom.
Neadekvatna količina cinka kod muškaraca može dovesti do hipogonadizma, stanja u kojem muškarci ne proizvode dovoljno testosterona. Hipogonadizam kod mladih muškaraca može odložiti početak puberteta i uticati na normalan rast i razvoj.
Kod starijih muškaraca to može dovesti do neplodnosti, smanjenja mišićne mase, smanjenja koštane mase i razvoja tkiva dojke. To takođe može dovesti do umora i uticati na koncentraciju.
Vašem telu je potreban cink, jer nizak nivo cinka utiče na stvaranje veće osetljivosti na upalu pluća ili druge infekcije.
Cink je uobičajeni tretman kod prehlada. Iako najverovatnije ne leči prehlade, može pomoći ublažavanju simptoma smanjenjem upale u nosnoj šupljini. Osim toga, cink pomaže u zaceljivanju rana održavanjem kože i sluznice, što može sprečiti rizik od hroničnih ulkusa nogu.
Velika količina cinka je u očima, deluje zajedno s vitaminom A kako bi osigurala zdravlje mrežnice, pomažući očima da osete svetlost.
Prirodni izvori cinka
Zdrava uravnotežena ishrana trebala bi vam pružiti sav potreban cink. Hrana bogata cinkom uključuje mlečnu hranu, meso i školjke.
Izvori cinka iz hrane: integralne žitarice, govedina, semenke bundeve, dagnje, ricotta sir, jaja, pečurke, orasi…
NEDOSTATAK CINKA
Nedostatak cinka može biti iz neadekvatnog unosa hrane i slabe apsorpcije ili zbog povećanog gubitka. U početku nedostatak cinka predstavlja nekoliko simptoma, iako može rezultovati smanjenim rastom, oštećenjem kože i očiju i smanjenom imunološkom funkcijom.
Iako je blagi nedostatak cinka široko rasprostranjen, teški nedostatak je redak i uopšteno se javlja samo kod onih koji imaju genetsko stanje koje sprečava efikasnu apsorpciju cinka. Nedostatak se tretira povećavanjem unosa cinka putem ishrane, ili putem dodataka ishrani pod nadzorom lekara.
PRIMED 6 URINARIUS je prirodni preparat na bazi meda, olena, svilovine i semeni golice koji u svom sastavu sadrži sve važne minerale neophodne za normalno funkcionisanje muške polne žlezde, prodtate. Aktivni sastojci preparata utiču na balans polnih hormona koji se smatraju odgovornim za nastanak benignog uvećanja prostate. Redovnom upotrebom olakšava se izmokravanje, ublažava bol i nelagodnost pri mokrenju i učestalost noćnog mokrenja. Protivupalno i antibakterijsko dejstvo PRIMED 6 URINARIUS preparata pomaže u tretmanu infekcija mokraćnih puteva i organa.