PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Maslačak, moćna prirodna pomoć za jačanje organizma

Kada pomenemo maslačak, većina prvo pomisli na dosadan korov u dvorištu ili bašti koga nikako da se oslobodi. Maslačak u svežem obliku nekada se može naći i kao salata, što opet nije previše zastupljen način upotrebe.

Svi delovi maslačka imaju i određena lekovita svojstva, pre svega prepoznata u narodnoj medicini. Naime, list maslačka često se u narodnoj medicini preporučuje kod urinarnih tegoba, kao diuretik (podstiče izmokravanje) i u tretmanu urinarnih infekcija.

U kineskoj i indijskoj tradicionalnoj medicini, koren maslačka se koristi i u tretmanu reumatskih poremećaja i gihta.

Maslačak sadrži značajne količine vitamina C, B kompleksa i D. Takođe, bogat je i beta-karotenom (više od šargarepe!) koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Maslačak sadrži više proteina od spanaća. Takođe, u maslačku ima i magnezijuma, kalijuma, cinka, biotina, vlakana, gvožđa i fosfora.

Maslačak pomaže probavu, usled blagog laksativnog dejstva. Koren maslačka sadrži gorke materije koje stimulišu lučenje crevnih sokova i varenje hrane.

Aktivni principi korena maslačka deluju povoljno na jetru, pomažući eliminaciju svih štetnih produkata koji se u jetri prerađuju i izlučuju putem jetre. Maslačak pomaže normalno lučenje insulina i regulaciju nivoa šećera, pomaže u smanjenju povišenog holesterola i krvnog pritiska.

Upotreba maslačka kod gihta nije previše zastupljena, ali prema određenim podacima, ova biljka može da pruži značajnu pomoć. Stimulacijom izlučivanja mokraće, pomaže eliminaciju mokraćne kiseline čijim nakupljanjem i taloženjem u zglobovima nastaju simptomi gihta. Aktivni sastojci maslačka mogu da pomognu u ublažavanju zapaljenja, bola i otoka koji prati giht.

Čaj od sušenog lista i korena maslačka se može naći u većini bolje snabdevenih radnji, ili u apoteci. Savetuje se uzimanje 2x dnevno čaja od maslačka kod urinarnih tegoba i gihta.

Maslačak se može konzumirati i kao salata, za koju je najbolje izabrati biljke koje su ubrane na čistijim lokacijama (livade i predeli udaljeni od puteva i obradivih površina koje se tretiraju pesticidima).

Čaj od maslačka možete pronaći i u PRIMED BIO-APOTEKAMA u Beogradu. Više informacija na 011 715 12 65