PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Osteoporoza preti i zglobovima.

Kosti u svakom zglobu su obavijene hrskavicom koja predstavlja klizavi materijal koji omogućava da kosti lako klize jedna po drugoj. Gubljenjem njene elastičnosti može doći do smanjene pokretljivosti, bola, upale. Najčešće se  kao prevencija u zaštiti zglobova i kao terapija oštećenja zglobova koristi glukozamin sulfat (sastojak preparata za zaštitu zglobova), koji doprinosi obnavljanju hrskavice što ujedno omogućava i veću fleksibilnost zgloba.
Sastojci proizvoda za zaštitu zglobova
Ovo su neki od najčešćih i najvažnijih sastojaka suplemenata za zaštitu zglobova:
MSM – metil sulfonil metan – utiče na čvrstoću i stabilnost vezivnog tkiva, a i izvor je sumpora koji je od velike važnosti za kosti.
Hondroitin – doprinosi elastičnosti hrskavice, a i sprečava njenu razgradnju tako što blokira određene enzime u telu.Većina proizvoda za zaštitu zglobova – hrskavica, tetiva, ligamenata sadrži navedene sastojke koji su od ključne važnosti.
Glukozamin je jedan od bitnih gradivnih sastojaka hrskavice i igra važnu ulogu u formiranju površina zglobova, tetiva, ligamenata, sinovijalne tečnosti, kože, kostiju, noktiju, srčanih zalisaka, krvnih sudova, kao i sluzi i sekreta iz digestivnog, respiratornog i urinarnog trakta.
Glukozamin kao sastojak preparata za zaštitu zglobova može pomoći da se poveća pokretljivost zglobova i smanje bolovi i upale u istim. Jedan od fizioloških uticaja glukozamina je da stimuliše proizvodnju glikozaminoglikana (kičmu hrskavice) i ubrza ugradnju sumpora u hrskavicu. Prilikom starenja, dolazi do potrošnje hrskavice i površinskih slojeva zglobova, tako da može doći do oštećenja pa i do gubitaka delova hrskavice. Rezultat je da hrskavica gubi funkcinalni gel kao i svoju prirodu i sposobnost da deluje kao amortizer tj. absorbuje velike sile koje su na zglobovima. Glukozamin iz preparata za zaštitu zglobova se brzo i skoro kompletno resorbuje iz gastrointestinalnog trakta posle oralne doze.
Zglobove ne treba zapostavljati.
Svaki naš pokret se oslanja na zdrave zglobove. Oni su među najvećim radnim delovima našeg tela i neophodni su za skoro sve što radimo. Za većinu ljudi oni će nastaviti da imaju tu ulogu tokom celog njihovog životnog veka.
Svi zglobovi sadrže hrskavicu, elastičnu supstancu koja se nalazi između zglobova kostiju i omoguća njihovo lako kretanje. Ona štiti kraj svake kosti, i deluje kao jastuk zglobova, i daje im mobilnost. Zglobovi su podmazani mnogim različitiim prirodnim supstancama koje formiraju tanak, klizav sloj hrskavice, tako da jedna kost nema veliko trenje tj. ne troši se prilikom trenja o drugu kost.
Osteoporoza preti i zglobovima
Postoje posebne hranljive materije koje su važnije od drugih za zdravlje i funkcionalnost zglobova. Od svih tih hranljivih materija, jedna se izdvaja, a to je upravo glukozamin. Njegova glavna uloga u organizmu je zaštita zglobova,on je  kamen temeljac za zdravu hrskavicu u zglobovima, koji su u kasnijoj starosti vrlo često pogođeni osteoporozom, bolešću kostiju.
Osteoporoza obično rezultuje kao posledica trenja i habanja zglobova, zbog čega se obično prvo i javlja u zglobovima koji trpe najveće sile poput kolena. Osteoporoza se može javiti i na zglobu na mestu gde je prethondo oštećena hrskavica. Glukozamin je dugo godina ispitivan, i veliki broj kliničkih ispitivanja je pokazalo snažan i koristan uticaj na osobe koji boluju od osteoporoze. On između ostalog može da pomogne kod obolelih od osteoporoze u poboljšanju pokretljivosti i mobilnosti zglobova, smanji otok i bolove.
Primed 3 kreći se lako je prirodni preparat na bazi meda, kalcijuma, kurkume, prirodnih sastojaka koji obezbeđuju vitalnost i funkcionalnost kostiju i zglobova, sa dodatkom medicinskih gljiva reiši i šitake. PRIMED 3 se preporučuje kod:
osteopenije,
osteoporoze,
reumatskog i drugih oblika artritisa,
povećane potrebe za kalcijumom. Aktivni sastojci preparata obezbeđuju pravilnu mineralizaciju kostiju i funkcionisanje koštano-zglobnog sistema. Ispoljavaju protivupalno i antireumatsko dejstvo, čime ublažavaju tegobe kod reumatskog i drugih oblika artritisa.