PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Lečenje osteoporoze

Kako pravilno uzimati lekove za osteoporozu

osteoporoza

BONEFOS, BONIVA, FOSAVANCE, PAMIFOS, ALENDRONAT su lekovi za lečenje osteoporoze i spadaju u grupu bifosfonata. Ovi lekovi deluju tako što sprečavaju koštanu razgradnju. Nažalost, to su delotvorni lekovi u tretmanu osteoporoze, ali sa druge strane, dobro su poznati njihovi neželjeni efekti na jednjak i želudac. Mogu izazvati iritaciju ovih organa i uzrokovati inflamacija ili čak i čir(grizlicu). Od simptoma se javlja bol u predelu želuca, gorušica i mučnina. Pre nego  što prestanete sa korišćenjem ovih lekova, zbog neprijatnih propratnih efekata koje izazivaju, uverite se da li ispravno uzimate ove lekove.

  1. Progutajte tabletu sa čašom obične (negazirane) vode, ujutru na prazan želudac, jer im je resorpcija otežana u prisustvu hrane.

  2. Nakon uzimanja ostanite u uspravnom položaju (sedite, stojite ili hodajte), najmanje pola sata, kod Bonive i sat vremena. Za ovo vreme ne unositi ni hranu ni piće.

  3. Posle pola sata možete zauzeti horizontalni položaj, ali je najbolje pre toga doručkovati.

Ako i pored primene ovih instrukcija osećate mučninu, neprijatnost u stomaku ili gorušicu, posavetujte se sa vašim lekarom o promeni terapije za osteoporozu. Novonastala ili pojačana gorušica, problemi sa gutanjem i bolovi u grudima su neki od simptoma koji treba da vam budu signal za obustavu terapije i obavezan lekarski pregled.

PRIMED 3 je dijetetski suplement od meda, kalcijuma, minerala i vitamina. Sadrži optimalnu količinu kalcijuma u sebi, zbog čega predstavlja idealnu hranu za kosti i zube. Primed 3 podstiče pokretljivost oslabljenih zglobova i udova, a osim toga, pozitivno deluje i na imunološki sistem. Ukoliko se koristi po propisanom uputstvu, u kratkom vremenskom periodu znatno ublažava ili otklanja simptome ukočenosti, otežane pokretljivosti i bolova u kostima.

primed3