PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Stomacni grip, letnja bolest

Leto je vreme kada se zbog visokih temperatura namirnice brze kvare a bekterije i virusi brze razmnozavaju. Zbog unosa neispravne hrane nastaju problemi sa varenjem a kao posledica virusne infekcije nastaje gastroenteritis tj stomacni grip.

Najcesci uzrokovaci stomacnog gripa jesu noravirusi. Izvor zaraze je obolela osoba koji izbacuje virus stolicom i povracenim sadrzajem. Vrlo su otporni , cak i na dezinfekciona sretstva i prezivljavaju po nekoliko dana. Stomacni grip se siri prljavim rukama i kontaktom sa obolelim.

Simptomi nastaju od 24 do 48 sata od unosenja  stomacnog virusa cak i ranije. Bolesnik se oseca jako lose, primoran je da lezi, ima gadjenje,mucninu ,povracanje, povisenu temperaturu. Dolazi i do ucestalih praznjenja stolice koja moze postati toliko cesta da pacijent ne moze da nadoknadi onoliko elektrolita i tecnosti koliko gubi stolicom. Stanje pogarsava i povracanje gde se gubi dodatna tecnost. Tu se javlja opanost od dehidratacije kojoj su najpodloznija deca , stare osobe i imunoloski slabe osobe.

Lek protiv ovih virusa ne postoji. Treba leciti samo simptome i cekati da  stomacni virus prodje sto traje 1-3 dana.  Najvaznije je pacijenta rehidrirati, davati mu dovoljno tecnosti i elektrolita. To se najbolje u kucnim uslovima postize davanjem malih kolicina tecnosti, na 5 min po kasiku da ne bi doslo do iritacije zeluca i ponovnog povracanja. Za tu svrhu postoje preparati za rehidrataciju koji se rastvaraju u vodi i sadrze odgovarajuci odnos minerala neophodnih organizmu.Za regulisanje narusene crevne flore jako je korisna upotreba probiotika. Oni pomazu da se crevna flora regulise jer je ulaskom samog virusa narusena.Ukoliko virus ne prodje i posle tri dana, kod izuzetno teskih dijareja , pojave krvi ili sluzi u stolici kao i kod jako male dece neophodno je javiti se lekaru gde infuzija fizioloskog rastvora moze da popravi stanje.

Jako je bitna i dijetalna ishrana jer je bitno da se sistem za varenje rastereti  i da obezbedi unos elektrolita koji se gube.Dok traje povracanje hranu izbegavati i uzimati samo preparat za rehidrataciju ,eventualno caj bez secera. Nakon toga poceti sa uzimatnjem slane nemasne supe od povrca, bapeno povrce: krompir, sargarepu, baren pirinac,dvopek.  Nastaviti sa dijetalnom ishranom cak i kad prestanu simptomi, jos par dana.

decak

Ojacajte svoj imuni sistem na vreme,  redovna upotreba prirodnih preparata na prvom mestu PRIMED 1 FORTE dovodi do podizanja odbrambenih snaga organizma i sprecava da se neprijatne bolesti pojave. Delotvoran i kod virusnih i kod bakterijskih infekcija.

PRIMED 12 ANIROPOLIS  propolis kapi sa dodatkom anisa, biljke koja smiruje creva, nadimanje, jaca zeludac moze posluziti kao prirodni probiotik. Dobar je kao preventiva i povoljno deluje na imunitet.