PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Oslobodite se alergija i polipa

Iako ne bole, polipi u nosu mogu da budu prava noćna mora zbog veoma neprijatnih simptoma koje izazivaju, poput začepljenog nosa, čestih glavobolja, pojačanog oticanja sekreta iz nosa, kao i oslabljenog čula mirisa. Polipi su u najvećem broju slučajeva dobroćudne tvorevine koje ispunjavaju deo ili celu nosnu šupljinu. Češće se javljaju kod starijih nego kod dece, i pre kod muškaraca nego kod žena. Oboljevanju su najpodložnije osobe koje već imaju neke alergijske i hronične bolesti sluzokože nosa, oboleli od astme, oni sa oslabljenim imunitetom, hroničnom upalom sluzokože nosa, a polipi mogu nastati i nakon infekcije nosa i sinusa. Ukoliko patite od alergija ili imate hroničnu iritaciju sluzokože nosa, važno je da je lečite kako biste izbegli pojavu polipa. Medicina, kao najefikasnije rešenje predlaže operaciju, ali je rizik od recidiva veliki. Neki od prirodnih lekova mogu ukloniti i smanjiti polipe i pomoći da se operacija izbegne.

Prepoznajte problem na vreme – prvi simptomi polipa

Prvi simptom polipa je zapušenost nosa, koje može biti različitog intenziteta, jednostrano ili obostrano. Povremeno se može javiti i slabljenje i gubitak čula mirisa, što i jeste krajnja posledica polipa u nosu. Javljaju se i glavobolja u području lica, čela i očiju, pritisak u sinusima, hrkanje i pojačana sekrecija iz nosa. Otežano oticanje sekreta iz nosa i sinusa može dovesti do njegovog nagomilavanja, što doprinosi razvoju bakterija i pojavi akutnog ili hroničnog zapaljenja sinusa.

Medicinski pristup lečenju polipa

U slučaju velikih polipa propisuju se kortikosteroidni lekovi, koji se uzimaju oralno u velikim dozama, deluju na čitav organizam i mogu da izazovu niz neželjenih dejstva. Zato je veoma važno da se uzimaju po tačno određenoj šemi i da se njihova doza postepeno smanjuje. Lečenje obično traje nekoliko nedelja, a u pojedinim slučajevima terapija se ponavlja. Kada je reč o malim polipima, koriste se kortikosteroidi u vidu spreja za nos. Ovi lekovi mogu da smanje polipe, ali da bi se potpuno odstranili potrebna je operacija.
Primed 2 diši lako