PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Hiperurikemija, uzrok gihta i bubrežne insuficijencije

bolesti-kraljeva-3Hiperurikemija nije nimalo bezazlen problem. Na sreću, u njegovom rešavanju pomažu svima dostupni lekovi.
Visok nivo mokraćne kiseline u krvi je stanje koje može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su kamen u bubregu, giht, akutni artritis i bubrežna insuficijencija. Osim toga, naučna istraživanja su otkrila da postoji veza između ovog poremećaja i kardiovaskularnih bolesti, kao i visokog krvnog pritiska. Faktori koji se dovode u vezu sa hiperurikemijom jesu visok unos alkohola, genetika, gojaznost, dijabetes, hrana bogata purinom i druge bolesti. Hemoterapija, rak ali i neki lekovi takođe mogu biti uzročnici. Poznato je da vežbanje i dijete mogu izazvati trenutni rast purinske kiseline. U rešavanju ovog problema mogu pomoći i razni prirodni preparati.
Vitamin C umnogome pomaže
Limunov sok proizvodi alkalni efekat i neutrališe kiselost mokraće. Pritom, obiluje i vitaminom C, koji takođe smanjuje količinu ove kiseline. Iscedite jedan limun, pomešajte ga sa čašom tople vode i pijte svakog jutra na prazan stomak. Uz to, uzimajte najmanje dva litra vode dnevno. Na taj način se stimulišu bubrezi da izbacuju višak kiseline preko urina i smanjuje se rizik od pojave gihta.
pšenična travaLekoviti sok od mlade pšenice
Sok od mladih izdanaka pšenice alkalizuje telo, a uz to obiluje vitaminom C, hlorofilom i fitohemikalijama koje potpomažu detoksikaciju. Takođe je dobar izvor proteina i amino-kiselina, pa može biti zamena za životinjske proteine. Pomešajte dve do tri kašike pšeničnog soka s malo soka od limuna i tople vode i to popijte ujutru, na prazan stomak. Uzimajte ovaj napitak svakodnevno, sve dok se nivo mokraćne kiseline ne normalizuje.
Može da pomogne i soda bikarbona
Pored toga što reguliše nivo mokraćne kiseline, soda bikarbona ublažava simptome artritisa. Ona rastvara mokraćnu kiselinu i olakšava njenu eliminaciju preko bubrega.U čašu vode dodajte pola kašičice sode bikarbone i pijte dve do tri šoljice dnevno. Međutim, ovo važi samo u slučaju da vam to prija i ako koristite prečišćenu sodu bikarbonu, bez aluminijuma. Ukoliko osetite bilo kakve nuspojave, obavezno prekinite terapiju. Takođe, nju ne smeju da sprovode osobe koje imaju visok krvni pritisak i stariji od 60 godina.