PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Vakcina protiv HPV virusa

HPV vakcinacija

Pošto se rak grlića materice neće razviti u odsustvu visokorizičnog HPV, vakcina koja sprečava HPV infekciju zbog čega može predstavljati i zaštitu od nastanka raka grlića materice. Dve vakcine su danas dostupne kao zaštita od dva najčešća tipa HPV infekcije, tipa 16 i 18, koji uzrokuju 2/3 raka grlića i brojne slučajeve abnormalnih ćelija zbog čijeg je prsustva abnormalan i PAPA bris. Jedna od vakcina takodje štiti od infekcije sa HPV tipovima 6 i 11 koji uzrokuju većinu genitalnih bradavica.

Studije su pokazale da su obe vakcine veoma efektivne u prevenciji infekcije sa ciljnim HPV tipovima, kao i da takodje obezbedjuju niži nivo zaštite od nekoliko drugih tipova HPV. Ove vakcine ne štite od svih tipova HPV koji mogu dovesti do nastanka raka grlića materice, pa skrining program ostaje glavno sredstvo u zaštiti od raka uzrokovanog drugim HPV tipovima.

Obe vakcine su dizajnirane da spreče nastanak infekcije sa HPV i stoga obezbede najveću zaštitu ukoliko se daju pre nego se HPV infekcija javi, to jest kod mladih devojaka pre nego započnu seksualnu aktivnost. Implementacija vakcinacije kroz školske programe svih preadolescentnih devojaka je bitna strategija u nacionalnim programima kontrole raka.

Muškarci takodje mogu biti inficirani sa HPV tipovima i mogu preneti HPV infekciju svojim partnerkama. Studije koje se trenutno vode pokušavaju dokazati vrednost sprečavanja infekcije kod muškaraca.

HPV vakcinacija je važno dostignuće u borbi sa rakom grlića materice. Zajedno, organizovani skrining i vakcinacija protiv HPV nude najefektivniju zaštitu protiv raka grlića maternice.

U Srbiji još uvijek nema nacionalnog programa vakcinacije. Obe vakcine su registrovane u Srbiji, ali vakcinacija nije obavezna.

 

“Biser mudrosti” poručuje – nesebično podeli svoje znanje i mudrost sa drugim ženama, jer ćeš možda baš ti nekoj od njih spasiti život! biser mudrosti