PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Koji su vitamini i minerali važni tokom starenja

Zdrava i raznovrsna ishrana trebalo bi da nam obezbedi unos optimalnih količina vitamina, minerala i svih drugih nutrijenata neophodnih za očuvanje normalne građe i funkcije naših organa. Tokom života, od detinjstva pa do zrelijih godina, mogu da se razlikuju potrebe za različitim elementima u zavisnosti od uzrasta, aktivnosti i drugih potreba.

Koji su vitamini i minerali važni u zrelijim godinama?

Kalcijum. Tokom godina, može doći do većeg gubitka ovog minerala u odnosu na količinu koja se unosi. S obzirom na to da je kalcijum neophodan za očuvanje građe kostiju, vremenom se gubitak kalcijuma može odraziti i na kvalitet kostiju. Izraženiji gubitak kalcijuma može dovesti do pojave osteoporoze, pa je važno održati optimalan unos, u cilju prevencije ovog i drugih problema povezanih sa nedostatkom kalcijuma.

Vitamin B12. Ovaj vitamin važan je za normalno stvaranje krvnih ćelija i nervni sistem. Osnovni izvor su namirnice životinjskog porekla (meso, riba, jaja, mleko i mlečni proizvodi). Uglavnom se unosi dovoljno putem ishrane. Kod starijih osoba nekada može biti smanjena apsorpcija, pa je poželjno obratiti pažnju na odgovarajući dnevni unos.

Vitamin D je neophodan za pravilnu apsorpciju kalcijuma. Zbog toga se obično kod osoba sa osteoporozom primenjuju u kombinaciji. Pored toga, vitamin D ima uticaj i na fnkciju mišića, nerava i imunološkog odgovora. Većina osoba dobija dovoljno vitamina D izlaganjem kože suncu, ali, tokom starenja može da se smanjuje sposobnost organizma za konverziju ovog vitamina u njegov aktivni oblik. Od namirnica, dobar izvor vitamina D je riba, posebno masnije vrste.

Vitamin B6. Neke od uloga ovog vitamina su pomoć u borbi protiv mikroorganizama i stvaranju energije. Podaci iz nekih studija pokazuju da bi optimalan nivo B6 mogao da ima povoljno dejstvo i na očuvanje memorije kod starijih osoba. Ovog vitamina ima u raznim namirnicama, uključujući npr. leblebiju, džigericu i masne vrste ribe.

Magnezijum. Magnezijum ima veoma veliki broj uloga u organizmu. Važan je i za održavanje zdravih kostiju i održavanju normalnih vrednosti šećera. Ima ga u zelenom lisnatom povrću, semenkama i dr.

Omega 3 masne kiseline su esencijalne masne kiseline, i utiču na zdravlje očiju, nervnog tkiva i reproduktivnih ćelija. Takođe, pominje se i moguće povoljno dejstvo u prevenciji poremećaja vezanih za starenje kao što su oštećenje vida, artritis i dr. Ove masne kiseline nalaze se u namirnicama kao što su masne vrste ribe, orasi, laneno seme i dr.

Cink. Cink je mikronutrijent sa više značajnih uloga u organizmu, kao što je podrška u borbi protiv infekcija. Važan je i u starijoj populaciji, a od namirnica ima ga npr. u ostrigama i drugim morskim plodovima.

Selen. Selen povoljno deluje na zaštitu ćelija od oštećenja i infekcije i pomaže funkciju štitaste žlezde. Opisuje se i moguće povoljno dejstvo u prevenciji poremećaja povezanih sa starenjem, kao što su poremećaj memorije, tireoidnih problema i nekih vrsti malignih bolesti. Brazilski orah je dobar izvor, 1-2 komada dnevno je dovoljno za unos optimalne količine.

Bilo da se radi o vitaminima, mineralima ili drugim nutrijentima, osnovni način unosa je putem ishrane. U nekim situacijama, u zavisnosti od potreba ili posebnih stanja, može biti potreban veći unos pojedinih elemenata, posebno ukoliko izbor namirnica u ishrani nije takav da može da obezbedi dovoljan unos. Ukoliko postoji potreba za povećanim unosom, lekar može preporučiti vrstu i količinu pojedinih supmelenata, u odnosu na potrebe organizma.