PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Suva koža je ostetljiva koža.

Dolazak zime i hladnog vremena posebno pogađa osobe sa osetljivom kožom. Vetar, hladnoća, ali i duži boravak u zatvorenom, suvom prostoru iritiraju osetljivu kožu, usled čega se javljaju neki od karakterističnih simptoma: crvenilo, zatezanje, suvoća i svrab. Zahvaljujući otkrićima na poljima dermatologije danas postoji veliki izbor proizvoda za uspešno rešavanje problema osetljive kože.
 
S problemima osetljive kože često se sreću kozmetičari, dermatolozi i farmaceuti i ostali zdravstveni profesionalci koji brinu o zdravlju kože. Po nekim procenama, oko 50% žena i muškaraca smatra da ima osetljivu kožu, što znači da su barem jednom u životu osetili tipične simptome koji se dovode u vezu sa osetljivom kožom. Ne treba zaboraviti da je koža beba i dece naročito osetljiva, jer se kožna barijera razvije tek mesec dana od rođenja, a deca su sklonija i razvoju atopijskog dermatitisa.
 
ŠTA JE OSETLJIVA KOŽA
Ono što je važno da znamo jeste da nije u pitanju bolest, već stanje kože praćeno iritacijom, zatezanjem, peckanjem, a često se javlja i crvenilo u manjoj ili većoj meri (inflamacija).
 
Glavne odlike osetljive kože su:
• Oslabljena kožna barijera (povećan transepidermalni gubitak vlage – engl. TEWL, nedostatak važnih strukturnih komponenata kože, npr. određene klase ceramida);
• Preosetljivost nervnih završetaka u koži.
Glavni okidači neželjenih reakcija na osetljivoj koži su:
• Spoljašnji: hladnoća, vetar, UV zračenje, razni sastojci kozmetičkih proizvoda, parfema ili šminke;
• Unutrašnji: stres, burne emocionalne reakcije, neki lekovi…
 
KOJI SE SASTOJCI PREPORUČUJU
 
Biljni ekstrakti se koriste tradicionalno od davnina, a među njima se posebno ističu ekstrakt cveta kamilice i ekstrakt cveta nevena.
 
Oni su u sastavu gotovo svakog krema za negu osetljive i iritirane kože, kao i za negu kože beba i dece. Razlog tome leži u dokazanom protivupalnom i regenerativnom efektu ovih ekstrakata, koji se uspešno inkorporiraju u različite podloge – kremove, gelove ili masti, balzame za usne, ali i u dezodoranse, sapune i kupke ili šampone, pa se mogu koristiti na gotovo svim osetljivim delovima.
 
Biljna ulja (ulje slatkog badema, ali i ulja bogata polinezasićenim masnim kiselinama – ulje žutog noćurka, ulje bobičastog voća, malina, kupina) i biljni puteri (karite puter) povoljno deluju na kožu tako što je omekšavaju i umiruju. Na ovaj način koža je osnažena, bolje hidrirana i glatka. Slično deluju i hipoalergeni sintetski estri, npr. izostearil izostearat, koji dokazano interaguje sa lipidima kože i poboljšava njihovu reorganizaciju, čime se jača odbrambena funkcija kože.
 
Beta glukani, koji se inače unose i oralno kao sirupi i kapi za decu i odrasle, odskora se mogu naći u sastavu kremova i seruma za poboljšanje imuniteta kože. Na sličan način deluju i proizvodi za koje se tvrdi da poboljšavaju mikrobiom kože – skup dobrih bakterija koje žive na koži i predstavljaju deo njenog imuniteta. Oni najčešće sadrže aminokiseline i šećere koji stimulišu rast dobrih bakterija na koži koje posledično onemogućavaju kolonizaciju patogenih bakterija, izazivača kožnih bolesti.
 
Sastojci koji umanjuju osetljivost ili svrab, inače česte pratioce osetljive kože, najčešće su razni patentirani molekuli koje sve češće koriste proizvođači renomirane medicinske kozmetike. Oni se već graniče s lekovima, s obzirom na to da su za tretman svraba najefikasniji antihistaminici ili kortikosteroidi.
 
PANTENOL
 
Pantenol, dekspantenol, dl-pantenol i drugi alkoholni oblici provitamina B5 puno se koriste u kozmetičkim proizvodima i sredstvima opšte upotrebe (sapunima, kupkama, dezodoransima itd). Kada se kozmetički proizvod sa pomenutim sastojcima nanese na kožu, provitamini se pretvaraju u pantotensku kiselinu – vitamin B5, aktivan oblik odgovoran za hidrataciju, umirenje i regeneraciju kože.
 
Zahvaljujući sposobnosti da vezuje vodu, pantenol omekšava kožu, povećava elastičnost, a suvoća i perutanje se povlače. Zbog toga se posebno preporučuje za tretman opekotina od sunca, lasera ili solarijuma, nakon depilacije i brijanja.
 
PRIMEDERMA-N je prirodan, visokokvalitetan proizvod, izrađen na bazi biljnih ulja, biljnih ekstrakata, meda i vitaminskog kompleksa. Formula ispoljava veoma dobre rezultate u nezi osetljive kože, kože sklone ekcemima i drugim formama dermatitisa, kod dece i odraslih.