PRImarna-MEDicina

Prioritet za imunitet !

Kako se razvija rak grlića materice

 

Rak može rasti u grlliću na isti način na koji raste u bilo kom drugom delu tela. Rak grlića materice može biti uzrokovan sa 13 visoko rizičnih tipova Humanog Papiloma Virusa ili HPV. HPV može dovesti do toga da ćelije grlića postanu abnormalne i da se polako razviju u rak. U početku, ove abnormalne promene su blage i mnoge mogu da jednostavno iščeznu same od sebe i bez tretmana. Ponekad, abnormalne ćelije ne iščeznu i mogu da prerastu u rak grlića maternice ukoliko se ne nadju i ne odklone. Abnormalne cervikalne ćelije se mogu veoma lako odstraniti i time se sprečava razvoj raka grlića.  Međutim, ove abnormalne ćelije nemaju nikakve jasne znake ili simptome i jedini način da se pronađu je skrining/rano otkrivanje.

Uzroci raka grlića materice

Rak grlića materice je uzrokovan Humanim Papiloma Virusom (HPV). Postoji više od 100 tipova, od kojih oko 40 može inficirati sluzokožu genitalnog sistema i muškarca i žene. Neki od ovih genitalnih tipova HPV mogu uzrokovati genitalne bradavice, dok drugi, 13 visoko rizičnih HPV tipova, mogu dovesti do toga da ćelije grlića postanu abnormalne i progrediraju u rak grlića tokom perioda od 10-15 godina. 

Genitalni HPV se širi seksualnim kontaktom i lako prelazi sa osobe na osobu preko bilo kakvog kontakta kože genitalne regije, a ne samo samim seksualnim putem. HPV je veoma čest i većina odraslih ima ili će imati infekciju HPV tokom nekog perioda života, ali HPV infekcija ne daje jasne simptome pa većina ljudi neće ni znati da je imala.

Nema tretmana za visoko rizične tipove HPV, ali srećom, većina ovih infekcija iščezava sama od sebe zajedno sa abnormalnim ćelijama koje su nastale kao posledica infekcije. Samo infekcija koja nije iščezla predstavlja rizik od razvoja raka grlića maternice.

Faktori rizika za rak grlića materice

Faktor rizika za neko oboljenje jeste bilo šta što može povećati šansu da se oboljenje razvije. Faktori rizika podrazumevaju i lične navike kao što je pušenje, koje je odavno prepoznato kao faktor rizika za mnoge maligne tumore. Imati faktor rizika za odredjeno oboljenje ne znači da će ta osoba i dobiti oboljenje; to jednostavno znači da su šanse za oboljenje veće, ali sve ostale mogućnosti su iste kao i za osobe  koje nemaju taj faktor rizika.

Za rak grlića materice, visoko rizični tipovi HPV su osnovni faktor rizika i ova bolest se neće razviti kod žena koje nemaju infekciju jednim od ovih visoko rizičnih tipova virusa. Međutim, kod žena koje nemaju HPV, nekoliko drugih faktora može povećati rizik za nastanak raka grlića materice. To podrazumijeva:

  • pušenje
  • bilo šta što slabi imuni sistem, kao što je infekcija virusom humane deficijencije (HIV) ili hemioterapija.

Za jačanje imunog sistema i tretman virusnih infekcija preporučujemo Primed preparate:

Primed 1 na bazi meda, polena i propolisa

Primed 10 na bazi meda, polena, propolisa sa dodatkom matičnog mleča

Aktivni sastojci ovih preparata imaju izvanredna imunostimulatorna i antivirusna svojstva i preporučuju se kako u prevenciji, tako i u tretmanu virusnih infekcija i oslabljenog imuniteta.

Primed 13 na bazi meda i lekovite gljive kordiceps preporučuje se osobama sa izraženo oslabljenim imunitetom. Posebno se preporučuje osobama na hemoterapiji, jer deluje na obnavljanje koštane srži i sve tri krvne loze koje su naročito pogođene hemoterapijom. Pored imunostimulatornog, aktivno sastojci ovog preparata imaju i antivirusno dejstvo.